Читај ми!

Додик: Молимо Европу да нам омогући наш локални договор; Орбан: Неправедна политика према Републици Српској

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је, на заједничкој конференцији на новинаре са мађарским премијером Виктором Орбаном, да је оно што ради Кристијан Шмит удар на европске вредности. Молимо Европу да нам омогући наш локални договор, између представника легално изабрана три народа, рекао је Додик. Мађарски премијер је истакао да је увек подржавао Србе. Могу себи да дозволим да кажем да је политика према Републици Српској неправедна, нагласио је Орбан.

Долазак мађарске делегације и премијера Виктора Орбана у Републику Српску веома је важан дан у којем славимо долазак пријатеља, рекао је Милорад Додик на конференцији за новинаре.

"Мађарска је показала да жели са сарађује и да нас разумије", поручио је Додик.

Подсетио је да је ово је трећи пут да се састају на највишем нивоу.

"Иза нас остају само резултати који се виде. Успјешна сарадња у пољопривредном програму, инфраструктури, образовању и култури. Потребно је да се направи надоградња у областима спорта, туризма и свим осталим областима које су нам на располагању", навео је Додик.

Нагласио је да се радује заједничком Економском форуму.

"Сада је на нама свима заједно да токове усмјеримо у облике сарадње који су нам потребни. Радујем се огромном доприносу и мађарској делегацији која је овдје у Српској", навео је Додик.

Истакао је да Република Српска никада неће прихватити мере странаца.

"Ово што ради нелегални Шмит је удар не само на нас него и на европске вриједности. Молимо само Европу да нам омогући наш локални договор, између представника легално изабрана три народа. Уколико буде другачије, донијећемо одлуку о свом статусу", поручио је Додик.

Нагласио је и да сарадња Мађарске и Републике Српске "није против неког, него за нас, како год то покушао неко да представи".

"Данас славимо наше билатералне односе. Потврђујем да нико није рекао ниједну ријеч против било кога. Орбан веома добро разумије ситуацију у којој се налазимо", навео је Додик.

Орбан: Увек подржавам Србе, стекао сам уверење да је међународна политика према њима неправедна

Мађарски премијер поручио је у Бањалуци да су Срби и Мађари, где год живели, суседи, јер "иако наше државе нису суседне, наши народи јесу".

"Дуго посматрам Србе и сећам се како је било бити Србин у време бивше Југославије. Поштујем начин на који Срби траже и проналазе своје место у модерено доба. Увек сам подржавао Србе, јер сам стекао уверење да је међународна политика према Србима неправедна", рекао је Орбан.

Председник Републике Српске Милорад Додик је конструктиван руководилац и због тога Европа треба да ода признање за његов рад, поручио Орбан.

"БиХ као једна децентрализована земља не може да се централизује без одлуке ентитета. Онај ко то жели да ради, ради то против воље ентитета", рекао је Орбан.

Поручио је да ако се једној заједници одузме имовина, то доводи до великих проблема.

Истакао је да није дошао у Бањалуку само због симпатија.

"Већ због тога што Срби и председник Додик раде исправне ствари. И у политици значи колики сте, има великих и оних мањих. Много више има оних који се слажу с вама, али не смеју јавно то да кажу. Ја могу то јавно да кажем, јер имам стабилну Владу код куће. Могу себи да дозволим да кажем да је неправедна политика према Републици Српској. Треба разговарати и сакупити оне који разумеју српски народ, како у Српској тако и у Србији. Од 1. јула преузимамо место председника ЕУ, имаћемо тим који ће се бавити БиХ", истакао је Орбан.

Додик Орбану уручио Орден Републике Српске на огрлици

Претходно је Додик Орбану уручио Орден Републике Српске на огрлици, којим га је одликовао поводом Дана Републике 9. јануара.

Додик је истакао да је Орбанова улога у развоју пријатељства Републике Српске и Мађарске немерљива.

Указао је да су Српска и Мађарска развиле добро пријатељство у свим сферама живота, као и да желе да то пријатељство наставе и продубе.

"Одликовање дајемо чистог срца, да ојача пријатељство наших народа, да будемо пуни разумијевања. Срби и Мађари треба да се разумију и сарађују на највишем нивоу. И то није уперено против неког трећег, већ за наше интересе", навео је Додик.

Виктор Орбан је истакао да су одликовања углавном знак поштовања.

"Наравно, и ово одликовање је такво за мене, али је још више нешто, као што је мој пријатељ Додик рекао, да је то пријатељство, љубав пријатеља, то за мене није само државни акт, сматрам да ту има емоција, поверења и оптимизма у односу на заједничку будућност", навео је Орбан.

Поручио је и да без укључивања Срба нема здраве ЕУ, ни стабилности у Европи.

Одржан је и састанак Орбана и Додика, као и састанак чланова влада две државе.

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић и министар економског развоја Мађарске Мартон Нађ на састанку у Бањалуци договорили су се о сарадњи на реализацији и финансирању три пројекта у вредности од 140 милиона евра.

Реч је о пројектима пречишћавања отпадних вода у Градишци, изградњи ветроелектране "Хргуд" и соларног парка "Требиње".

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво