Читај ми!

Председник Скупштине Републике Српске: Законе усвајају надлежни органи, а не самозвани странци у БиХ

Ненад Стевандић, председник Скупштине Републике Српске, одбацио је тврдњу Кристијана Шмита да доноси измене изборног закона БиХ у складу са својим мандатом и Бонским овлашћењима, наводећи да према њима високи представник није и законодавац. Указује да законе усвајају надлежни органи, називајући Шмита "самозванцем у БиХ". "Ми нисмо неко ко ће одустати од своје земље и онога што смо добили Дејтонским споразумом, да доносимо одлуке и одлучујемо у својој земљи", поручио је Стевандић.

Високи представник у БиХ Кристијан Шмит саопштио је одлуку о наметању измена Изборног закона БиХ, позивајући се на Бонска овлашћења.

Председник Скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, са друге стране, указује да законе усвајају надлежни органи, називајући Шмита "самозванцем у БиХ".

"То не може нико да промени и то не постоји ни у каквим овлашћењима, ни у Бонским, колико год она била легална или нелeгана. Са друге стране, у Бонским овлашћењима не пише да је високи представник законодавац. Венецијанска комисија још 2012. године је написала да законе доносе надлежна парламентарна тела, а не самозвани странци", наводи Стевандић.

Кристијан Шмит, како је оценио председник Скупштине Републике Српске, није легално постављен на позицију високог представника.

"У овом моменту читав свет, сви парламентарци у Стразбуру и у свим земљама знају да он није легално постављен. Ми смо документ превели на више језика, он садржи све резолуције којим су именовани други високи представници, од Карла Билта до Инцка и Шилинга који је обавештењем именован. Он нема ниједан релевантни документ и он није дипломата Уједињених нација, значи то сви знају. И наравно, сад пошто смо ми то обзнанили и реаговали на много адреса, сад су они бесни на нас", оцењује Стевандић.

ЕУ: Руководство РС подрива уставни поредак БиХ

Реаговао је и председник Републике Српске Милорад Додик који је поручио да Самосталност Српске постаје све изгледнија, јер су муслимани срушили дејтонску БиХ и изашли из уставног оквира.

Из делегације Европске уније у Босни и Херцеговини саопштавају да жале што је руководство Републике Српске одлучило да, како кажу, подиже тензије и подрива уставни поредак Босне и Херцеговине. А из амбасаде САД поручују да је посреди, како истичу, Додиков напад на државну структуру БиХ.

Стевандић: ЕУ под притиском амбасаде САД променила курс

Председник Скупштине РС Ненад Стевандић каже да је права реакција Европске уније била да Кристијан Шмит ствара кризу својом нелегалном одлуком, али је она, како је оценио Стевандић, промењена под јаким притиском америчке амбасаде.

"Прва одлука Европске уније и делегације је да је Кристијан Шмит произвео кризу својом нелегалном одлуком јер смо ми управо отворили преговоре. И ми смо имали једнo десет дана на снази одлуку Европске уније да Кристијан Шмит није учинио ништа паметно. Имали смо Савет безбедности, имали смо одлуку Хрватског народног сабора, свих политичких партија, да се Хрвати не слажу се с њим, Срби се не слажу и Република Српска се не слаже", наводи Стевандић.

Онда је, како каже, уследио невиђени притисак америчке амбасаде.

"Значи, у једном моменту Кристијан Шмит има против себе Савет безбедности и Европску унију. Један ентитет, два конституциона народа и он нема шта да тражи, он се спремао за одлазак. Онда иде невиђени притисак америчке амбасаде, што ми не можемо да кажемо да није јако и велико, без обзира што није легално. И Европска унија мења, под тим притиском у року од пет дана свој курс, пребацује се да не буде крив само Шмит, него да будемо мало и ми", каже Стевандић.

"Најтежи тренутак у РС, али ми нисмо у дефанзивној позицији"

Он је истакао да је реч о најтежем тренутку за РС, али да се не баве никаквим активностима које су ван закона и које су ван нормалног политичког спектра.

"Ово јесте најтежи тренутак за Републику Српску, али ми нисмо у дефанзивној позицији. И оно што је веома важно, ми не бавимо никаквим активностима које су ван закона и које су ван нормалног политичког спектра. У Републици Српској нема паљења америчких застава, примитивних демонстрација, значи ми се боримо парламентарним начинима. Доносимо резолуције, декларације, закључке", каже Стевандић.

Упозорио је, да се, са друге стране, грађанима Републике Српске одузимају основна права наводећи да су они "жртве тероризма" јер им се, како каже, између осталог одузима право на лечење, јер су им блокирани жиро-рачуни.

"Ми смо смо жртве тероризма. Нама се одузима право на лечење у нашој земљи јер су нам блокирани жиро-рачуни у нашој земљи. То никад нико није радио. То је неолиберално и неонацистичко. Речи су тешке, али су истините. Значи, у овом моменту ћемо ми имати људе у Републици Српској који су зарадили своју плату, а не могу да је приме, не могу да се лече, да плате осигурање, да региструју аутомобиле  јер су њихови матични бројеви у свим банкама без судске одлуке", каже председник скупштине РС.

Поручује да упркос свему Република Српска никада није затворила врата преговорима.

Цело гостовање Ненада Стевандића можете погледати у видеу на почетку текста

субота, 25. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије