Читај ми!

Вогошћа, у буреку са јунетином пронађено свињско месо

Федерални ветеринарски инспекторат на подручју Kантона Сарајево саопштио је да је у једној пекари у Вогошћи у буреку, за који је наведено да је са јунећим месом, пронађен ДНK траг свињетине.

Како наводи Федерални ветеринарски инспекторат, надзор над пекаром "Муња" извршен је крајем прошле године.

Објашњавају да је током контроле, између осталог, затечен и производ декларисан као "бурек мини залеђено", тј. брзо смрзнуто тесто с надевом од јунећег меса.

"За потребе лабораторијске анализе квалитета и микробиолошке исправности, те провјере поријекла састојака (меса), у току инспекцијског надзора узети су узорци производа и упућени у лабораториј за испитивање резидуа и квалитета хране, гдје је скринингом неакредитованом методом у садржају бурека утврђено присуство свињског протеина", наводи се у саопштењу.

Додају и да коришћена метода није акредитована, па су узорак истог производа накнадно послали и у акредитовану лабораторију Европске уније.

"С обзиром да кориштена метода није акредитирана, узорак истог производа такођер је накнадно упућен на анализу акредитованом методом (молекуларном анализом real time PCR) у акредитовану лабораторију Европске уније, која је потврдила присуство свињске ДНК у буреку декларисаном као производ од јунећег меса", додаје се у саопштењу.

Поручују и да настављају с вандредним и редовним контролама у циљу заштите потрошача.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије