Читај ми!

Лидер грчке опозиције у војсци на 15 дана – "откупиће" војни рок за 810 евра месечно

Лидер Сиризе Стефанос Каселакис јавио се на одслужење војног рока. Каселакис ће највероватније у војсци провести само 15 дана, док ће остатак рока у трајању од око пет месеци месеци "откупити" за 810 евра месечно.

Стефанос Каселакис, лидер Сиризе, највеће опозиционе странке у Грчкој, јавио се на одслужење војног рока у центру за артиљеријску обуку у Беотији, пише Екатимерини.

"Част ми је што ћу служити својој домовини, земљи коју волим, као исељеник који се вратио у матицу да јој допринесе", рекао је Каселакис пре уласка у базу, где би требало да одслужи од 15 до 20 дана основне пешадијске обуке.

Каселакис, који крајем марта пуни 36 година, до сада је био ослобођен војног рока, јер је од 14 године живео у Сједињеним Државама. У Атину се вратио у пролеће 2023. године.

Војни рок и "случај Каселакис" – од 12 месеци до две недеље

Већина Грка служи рок у трајању од годину дана, али због тога што је живео у Америци од 14 године, лидеру Сиризе рок је скраћен на шест месеци.

Такође, Грци старији од 33 године имају право да "откупе" војни рок за 810 евра по месецу. Обавезна је основна обука у трајању од 20 дана. 

Међутим, Каселакис ће највероватније добити и специјално одсуство од пет дана, које се уобичајено даје новим војницима, што су потврдили и представници Сиризе.

Церемонија полагања заклетве одржаће се 29. марта, на његов рођендан.

Каселакис, прва отворено ЛГБТ особа на политичкој сцени Грчке

Каселакис је лидер Сиризе постао на унутарстраначким изборима у септмбру 2023. године

Победио је у другом кругу, против Ефи Ахциоглу, бивше министарке и апсолутног фаворита, освојивши 55 одсто гласова.

Партију је преузео од некадашњег премијера Алексиса Ципраса, поставши прва отворено ЛГБТ особа на политичкој сцени Грчке.

субота, 27. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво