Читај ми!

Отворена НАТО ваздушна база у Албанији

Првим летом беспилотних летелица "бајрактар", у Kучову (Албанија) отворена је нова база НАТО-а у региону, чвориште за активности ваздухопловства, са напредном инфраструктуром за борбене и транспортне авионе Алијансе.

Отправник послова америчке амбасаде у Тирани Дејвид Визнер рекао је током церемоније отварања "да се Албанија показује као поуздан партнер у одбрани заједничких западних вредности".

"Упркос изазовима, НАТО остаје најстабилнији и најуспешнији савез у историји", додао је он.

Премијер Еди Рама је на церемонији казао да реконструкција НАТО базе у Kучову превазилази границе Албаније.

"Има значај који превазилази границе Албаније и представља елемент безбедности за наш регион, за Западни Балкан, за који знамо да је регион који је често праћен тензијама", рекао је Рама.

Наводећи да ће база донети нове могућности запошљавања локалног становништва и да ће утицати на локалну привреду, Рама се захвалио најпре НАТО савезницима са, како је рекао, надом и уверењем да ће ову базу пратити нова НАТО поморска база у Порто Романи, северно од Драча.

Војна база у Kучову лоцирана је на стотинак километара јужно од Тиране, у централном, копненом делу Албаније.

Радови на њеној реконструкцији почели су у јануару 2022. године. Од тада се ради на ограђивању и обезбеђењу, као и на заштити у ободу. Према јавности доступним подацима, НАТО је уложио око 50 милиона евра, а албанска влада више од пет милиона евра.

Албанске власти су предузеле изградњу ограде, сигурносних камера и спојних путева. Остало је инвестиција НАТО-а.

У Kучову је била војна база албанске војске, у време владавине Енвера Хоџе, опремљена авионима типа "миг" совјетске и кинеске производње. Изграђена је 1950-их, али је изашла из употребе деведесетих.

Kомандант Ваздухопловства Албаније, бригадни генерал Фердинанд Димо, неколико дана пре званичног отварања рекао је да се ради о тактичкој ваздухопловној бази НАТО-а, у коју се могу смештати, обучавати и где могу летети НАТО трупе и авиони НАТО-а.

Прве летелице које су допремљене у нову базу НАТО-а су три потпуно наоружана дрона типа "бајрактар", које је Турска недавно испоручила ваздухопловству Албаније.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара