Читај ми!

Свечана академија поводом Дана Републике Српске – Додик: РС не да своје, неће туђе и никог не угрожава

У Спортској дворани "Борик" у Бањалуци одржана је свечана академија под називом "Симбол слободе" поводом обележавања Дана Републике Српске. Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је да Република Српска жели мир и стабилност, да не да своје и неће туђе и да никог не угрожава. Академији, осим званичника Републике Српске, присуствовали су и посланици Народне скупштине и министри у Влади Србије и патријарх српски Порфирије. Након академије, у Влади Републике Српске приређен је свечани пријем.

У Бањалуци почело је обележавање Дана Републике Српске. Уочи свечане академије, положени су венци и одата пошта палим борцима.

Свечана академија, којој су присуствовали председник Републике Српске Милорад Додик, чланица Председништва БиХ Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине РС Ненад Стевандић, председник Скупштине Србије Владимир Орлић, посланици и министри у Влади Србије Милош Вучевић, Даница Грујичић, Михаило Јовановић, Никола Селаковић, Зоран Гајић, као и српски патријарх Порфирије, почела је интонирањем химне РС и химне Србије.

Додик: Република Српска жели мир и стабилност, 9. јануар припада нашој души, карактеру и слободи

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је у обраћању на свечаној академији да Република Српска жели мир и стабилност, да не да своје и неће туђе и да никог не угрожава.

"Славимо 9. јануар, девети дан у години који је припао нама да га обиљежавамо као дан оснивања Републике Српске. Чинимо то с великом љубављу и жељом да никога не повриједимо, а да се ипак веселимо, јер то припада нама, нашој души, нашем карактеру и слободи. Слобода Србима на овим просторима никада није била филозофска, већ егзистенцијална ријеч, зато је и произвела многе наше акције", рекао је Додик.

Истакао је да се српски народ одувијек борио за слободу, подносећи велике жртве и додао да је Република Српска настала пре ратних сукоба у БиХ.

"Формирали смо Републику Српску забринути за судбину српског народа којем је пријетило одвајање од матице Србије и да будемо нешто што смо давно били - прекодрински Срби, они којима су разни освајачи правили тампон зону уз Дрину како би их одвојили од матице. Забринути, нисмо жељели рат и нисмо дали повод за рат - рекао је Додик и додао да су у том тренутку вође српског народа жртвовале властити комодитет, а неки од њих су данас покојни, а неки у, како је рекао, "белосветским казаматима".

Патријарх Порфирије: Мир са свим народима није могуће реализовати без мира са Богом

Патријарх Порфирије честитао је рођендан Републици Српској и поздравио окупљене речима  "Мир Божији - Христос се роди", додајући да је мир Божији оно за чим чезне сваки човек.

"Ми добро знамо да је мир оно за чим чезне и наш народ и поздрав којим се поздрављамо ових дана показује наше суштинско опредељење за Христа, истину и правду и љубав његову и да смо читавим бићем одувек опредељени за суштински мир", рекао је патријарх.

Он је истакао да мир са сваким човеком и свим народима није могуће реазлиовати без мира са Богом. Патријарх је навео и да је Свети Стефан који се прославља 9. јануара сведок Христов и да, како је рекао, тај светитељ најбоље потврђује суштину нашег опредељења за мир.

"Неко би хтео да нам спочита зашто славимо Светог Стефана у РС и неко би да каже да ви то не треба да чините. Има право да каже, али у најмању руку нама ће бити јасно да он не разуме шта значи славити светитеља", рекао је патријарх.

''Ми ни од кога не треба да тражимо да исто слави'', рекао је патријарх и додао ''да не смемо наметати свој модел живота, али истовремено ни по коју цену се не смемо одрећи своје славе јер би то значило да се одричемо своје вере и себе''.

Орлић: Мир мора да се чува као највећа драгоценост

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић рекао је да 9. јануар представља и више од дана у коме се обележава важан историјски догађај, додајући да је то питање идентитета у коме се стапају вера, култура, традиција и посвећеност цркви.

"Србија је своје опредељење да то чува и поштује доказала много пута и потврдила и у децембру када је победила политика председника Александра Вучића. Један од најважнијих елемената те политике јесте очување јединства и вођење рачуна о нашем народу где год да живи, као и јачање веза са РС", рекао је Орлић на академији.

Орлић је упутио извињење народу РС јер су слушали, како је рекао, "неприхватљиву хајку коју су поражени на изборима у Србији повели против њих желећи да оправдају себе", оценивши да је реч о "неодговорној мањини".

Орлић је пренео окупљенима поздраве председника Србије Александра Вучића, државног руководства и честитао празник, поручујући да мир мора да се чува као највећа драгоценост, али се истовремено, како каже, не сме одустати од себе.

Додао је да ће Србија увек бити уз Републику Српску.

На свечаној академији обратили су се и академик Матија Бећковић и позоришни редитељ и сценариста Никола Коља Пејаковић.

Након свечане академије у дворани "Борик", у Влади Републике Српске приређен је свечани пријем.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се