Читај ми!

Словеначки јавни сервис се због минуса у каси одриче културног идентитета

Не стишава се запрепашћење поводом недавне најаве да би се музичка продукција РТВ Словеније могла наћи на подугачком списку за гашење откако је прошле недеље објављено да ће Јавни сервис крај године дочекати са губитком од 10,5 милиона евра. Јер, укидање музичке продукције значи отказ међународно најпознатијим и најпризнатијим словеначким оркестрима – Симфонијском оркестру и Биг бенду словеначког јавног сервиса, што би значило озбиљно угрожавање културног идентитета Словеније.

Словеначки јавни сервис се због минуса у каси одриче културног идентитета Словеначки јавни сервис се због минуса у каси одриче културног идентитета

Наиме, све је почело кад је Савет Радио-телевизије Словеније прошле недеље на седници обавештен о првих девет месеци пословања Јавног сервиса и процени финансијских губитака до краја године према којој ће минус у каси достићи 10,5 милиона евра. Одмах потом, дата је сагласност да се припреми сет мера штедње, финансијских и кадровских, да би се ублажила криза у коју је запао словеначки јавни сервис.

Финансијске и кадровске мере штедње 

Поред укидања музичке продукције РТВ СЛО коју представљају Симфонијски оркестар и Биг бенд, оркестри по којима је Словенија позната у културном и уметничком делу света, најављене мере штедње обухватају и друге програме.

Тако је најављена и могућност укидања Информативног програма на РТВ СЛО 2, затим Радија Си, регионалних програма радија и телевизије у Копру и Марибору, медијатеке, издавачке делатности словеначког националног сервиса, као и укидања емитовања радио-програма на средњем таласу. Најављена је и могућност прогресивног смањења плата тако да би укупна уштеда била једнака смањењу просечне зараде за један до два платна разреда.

Савет РТВ СЛО је наложио менаџменту Радио-телевизије Словеније да достави и списак свих некретнина у власништву Јавног сервиса које нису неопходне за обављање примарне делатности, као и процену тих некретнина.

Музички архив и културни печат Словеније

Гостујући солиста Симфонијског оркестра Радио-телевизије Словенија Зоран Марковић, професор контрабаса на Љубљанској музичкој академији, за Интернет портал РТС-а каже да је култура била главни симбол Словеније, посебност која је истицана од осамостаљивања Словеније из тадашње СФРЈ и успостављања државности.

"Сада, тридесетак година касније, иста та културна посебност баца се под ноге због финансијског краха без сагледавања дугорочних последица које таква евентуална одлука може да донесе", каже професор Марковић. Симфонијски оркестар и Биг бенд су, како каже, вишедеценијски амбасадори словеначког музичког стваралаштва у региону, Европи и у свету па је и идеја да се тек тако укину – застрашујућа.

"Оба оркестра, и Симфонијски и Биг бенд, снимили су и оставили за све ове деценије својеврсни музички архив, дугачак је списак најпознатијих светских диригената и музичара који су сарађивали и данас сарађују са нашим оркестрима. Нико у музичком свету не разуме разлоге оваквог размишљања", закључује Марковић.  

Виолончелисткиња Тања Бабник, која је чланица Симфонијског оркестра РТВ СЛО од 1991. године, каже да је вест о могућем укидању оркестара погодила ширу јавност која се са изненађењем, забринутошћу и речима подршке оглашава на интернет медијима.

"Ово смо сви ми"

"Вест је дубоко дирнула и све нас чланове оркестра. Оркестар је део историје нашег народа. Не смемо дозволити да ово културно и музичко наслеђе пропадне и буде заборављено. Ово смо сви ми", написала је на Фејсбуку виолончелисткиња Тања Бабник.

Унија културно-уметничких стваралаца Радио-телевизије Словеније апеловала је на Министарство културе Словније, руководство РТВ Словеније и УО РТВ Словеније да озбиљније реше проблем ове институције, јер предложена мера доноси велику и дугорочну штету, која далеко превазилази краткорочно финансијско растерећење у пословању РТВ Словеније, стоји у саопштењу синдиката музичара и композитора словеначког националног медијског сервиса.

Џамбо Биг бенд први пут после 1989.

Пре непуна два месеца, београдска, загребачка и љубљанска публика имале су прилику да чују заједничке концерте три највећа џез оркестра у региону. Пројекат „Џамбо биг бенд“ поново је окупио Џез оркестар Хрватске радио-телевизије, Биг бенд Радио-телевизије Словеније и Биг бенд Радио-телевизије Србије, после 34 године од последњег оваквог окупљања.

На концертима ове јесени Џамбо Биг бенд предводио је аустријски диригент Зигфрид Фајгл, шеф одсека за џез при Универзитету уметности у Грацу и професор саксофона, а фантастични музичари су под његовим вођством изводили композиције које су, специјално за ову прилику, написали водећи композитори и аранжери из сва три оркестра националних јавних сервиса региона. Био је то културни и музички спектакл у Београду, Загребу и Љубљани.

субота, 02. март 2024.
15° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво