Читај ми!

Миленковић: Српски ватрогасци у Грчкој у приправности, спремни да реагују где год је потребно

Милош Миленковић, помоћник начелника Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације МУП-а наводи за РТС да се пожари у Грчкој смирују и да је ситуација нешто боља него претходних дана. Указује да се српски ватрогасци-спасиоци који су отишли у Грчку како би помогли у гашењу шумских пожара који су погодили ту земљу налазе у приправности, те да су спремни да реагују где год је то потребно на тлу Грчке. Николаус Пападандунакис, почасни конзул Србије у Грчкој наводи за РТС да су пожари у тој земљи под контролом, да на Криту где је он почасни конзул ове године није било великих пожара, те да су у том делу Грчке Срби безбедни.

Неколико хиљада људи евакуисано је због шумских пожара, који су ових дана створили велике проблеме становницима Шпаније, Италије, Турске, а најтежа ситуација је у Грчкој. У ту земљу Србија је послала тим Сектора за ванредне ситуације МУП-а који помаже локалном становништу и активно учествује у гашењу пожара.

Милош Миленковић, помоћник начелника Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације МУП- а наводи за РТС да се српски ватрогасци-спасиоци који су отишли у Грчку како би помогли у гашењу шумских пожара који су погодили ту земљу налазе у приправности, те да су спремни да реагују где год је то потребно на тлу Грчке.

"С обзиром на то да имамо информацију да је, како то Грци кажу, висок ризик од пожара. Они су у приправности и спремни да реагују где год је то потребно на тлу Грчке, наравно у договору с грчким властима", наводи Миленковић.

Нагласио је да су српски ватрогасци имали састанак како са грчким властима, тако и са представницима штаба који руководе међународним тимовима, те да је направљен договор о томе како поступати у наредним данима.

"Према последњим информацијама које имамо од наших колега који су упућени у Грчку, може се закључити да је мало стабилније, односно него претходних дана када је њихово ангажовање било у пуном капацитету на гашењу пожара на отвореном простору. Јучерашњи дан су искористили за психофизичку припрему за оно што их очекује, такође за припрему опреме, сагледавање материјално-техничке припремљености", каже Миленковић.

Наводе да грчке власти спроводе истрагу да ли је пожар изазван људском непажњом.

Пападандунакис: На Криту није било великих пожара, Срби су безбедни

Николаус Пападандунакис, почасни конзул Србије у Грчкој наводи за РТС да су пожари у Грчкој под контролом.

"Чини ми се да је ситуација данас под контролом. Као што је рекао мало пре шеф службе, све ватре су сад под контролом", каже Пападандунакис.

Указује да на Криту где је он почасни конзул ове године није било великих пожара, те да су у том делу Грчке Срби безбедни.

"Ја сам почасни конзул на периферији Крита. Хвала Богу да на Криту нису били такви пожари ове године. Имали смо прошле, препрошле године и тако даље. Ове године нисмо имали велике пожаре тако да су сви Срби безбедни. Са свима сам у контакту и ја и амбасада у Атини. Сви имају мој телефон и ја сам им на располагању", наводи Пападандунакис.

Указује да је у последњих десет дана широм Грчке избило преко 600 шумских пожара.

"За 95 одсто пожара које избију у Грчкој, узрок је људски фактор. За само 5 одсто кривица се може приписати природним појавама. На жалост, изгледа да не постоји неко решење да би се спречио тај феномен. Иако је закон врло строг за избијање пожара, тај феномен се наставља. Уколико је пожар изазван из нехата закон предвиђа до 5 година затвора, док ако је изазван намерно, најмање 10 година. Чак се може добити и доживотна робија ако умру људи", каже Пападандунакис.

Захвалио је Србији, која је, како каже, уз помоћ амбасадора Србије Душана Спасојевића послала Грчкој тим за спасавање - 38 ватрогасаца и 14 ватрогасних возила.
 

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара