Читај ми!

Словенији се смркло због мрких медведа, спорна одлука о квоти за одстрел

Готово сваке године у Словенији се деси да медвед нападне човека. Такви напади нису реткост ни у близини већих места, па чак и Љубљане.

Десило се да медвед нападне човека који је шетао пса у близини Ига, који је на двадесетак километара од престонице. Ипак, најближе главном граду пришао је пре две године када су медведи два пута у 12 месеци напали мештане Шкофљице. Она се налази свега осам километара далеко од Љубљане.

Словеначко министарство за природне ресурсе и просторно планирање је за ову годину издало дозволу ловцима да одстреле чак 230 мрких медведа, највећу квоту икад дозвољену.

Планирано је да се највише јединки одстрели у јужном делу земљу где се бележи највише инцидената са овом зверком и да се претпостављени број од 1.100 медведа смањи на прижељкиваних и подношљивих 800.

У Словенији људска популација стабилно расте и шири се по земљи (са 1,7 милиона 1973. на 2,1 милион 2023), док се истовремено то исто догађа са популацијом медведа. Штета коју они узрокују нападом на фарме се захваљујући опрезу човека смањује, али је и даље прилично скупа.

Прошле године одстрељено 149 медведа

Због тога су Словенци у више наврата најрадикалнијом мером смањивали број медведа одстрељујући прошле године 149 јединки, 2021. 148 мрких медведа, а 2020. у време пандемије само 99, према подацима овдашњег Завода за шумарство. Рекорд је био 2018. када су одстрељена чак 153 мрка медведа.

Многи верују да је квоту за највећи број за одстрел медведа мотивисао случај са смртним исходом у суседној Италији у месту Трентино, почетком овог месеца. Несрећни 26-годишњи џогер је након напада медведа, који га је тешко повредио остављајући дубоке ране на врату, преминуо у шуми у близини свог села Kалдес.

Ипак, брзу одлуку министра Уроша Брежана, родом из Толмина, недалеко од границе са Италијом, да одреди квоту од чак 230 медведа који су "вишак", као упитну је довео премијер Роберт Голоб. Он је позвао Брежана да се та одлука још једном проучи, а у међувремену замрзне.

Словеначка новинска агенција СТА пренела је и позив невладиних организација које тврде да је одстрел чак 230 медведа кршење домаћих, али и европских закона. Они наводе да је разлог повећања популације медведа то што их ловци плански хране како би их касније убијали за трофеје или месо. Са таквим сазнањима обратили су се и Европској комисији.

Ипак, слични апели ни раније нису спречавали ловце да редукују број ове заштићене врсте.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво