Други круг избора, Црна Гора бира председника – до 19 сати гласало 67,1 одсто бирача

Мило Ђукановић или Јаков Милатовић – држављани Црне Горе данас у другом кругу избора одлучују ко ће бити председник државе. Право гласа има нешто више од 542.000 грађана. Бирачка места отворена су од 7 до 20 часова. ЦДТ: Излазност до 19 сати 67,1 одсто. Изборни дан протиче мирно, саопштено је из Управе полиције.

Извештаји Бојане Млађеновић и Јелене Божовић

ЦДТ: Излазност до 19 часова 67,1 одсто

Из Центра за демократску транзицију наводе да је до 19 часова гласало 67,1 одсто или око 363.600 бирача. Уз то, у првом кругу избора 19. марта до 19 сати гласало је 60,6 одсто бирача.

На северу земље до 19 сати гласало је 66,8 одсто бирача, у централној регији 71,5 одсто, док је на југу Црне Горе до 19 часова гласало 58,9 одсто бирача, показали су подаци ЦДТ-а.

Опширније Краће

ЦДТ: Излазност до 18 сати 62,7 одсто

ЦДТ је саопштио да је до 18 сати на председничким изборима гласало 62,7 одсто бирача.

На северу је до 18 сати, према њиховим подацима, изашло 62,7 одсто бирача, у централној регији 66,8, а на југу 54,5 одсто.

Опширније Краће

ЦЕМИ: Излазност до 17 сати 58,7 одсто

ЦЕМИ је саопштио да је до 17 сати гласало 58,7 одсто уписаних бирача. Како су казали, у северниј регији гласало је 57,6 одсто, у централној 62,8 одсто а у јужној 52,4 одсто.

У првом кругу 19. марта, до тог времена гласало је 52,4 одсто бирач, а на председничким изборима 2018. године 49,5 одсто, преносе Вијести.

ЦДТ: Излазност до 15 сати 49,8 одсто

Према Подацима ЦДТ-а до 15 сати је гласало 49,8 одсто или око 270.300 бирача, а у првом кругу гласало је 45,4 одсто бирача.

На северу земље до 15 сати гласало је 50 одсто бирача, у централном делу 53,8 одсто, а на југу до 15 сати гласало 41,9 одсто бирача.

Опширније Краће

Абазовић гласао у Улцињу

Премијер Црне Горе Дритан Абазовић, после гласања у другом кругу председничких избора, апеловао је на грађане да гласају слободно и релаксирано, те да се нови председник Црне Горе изабере у достојанственој атмосфери и изнео очекивање да ће за председника бити изабран Јаков Милатовић. 

"Лично не очекујем никакву неизвесност. Убеђен сам да ће Црна Гора ноћас добити новог председника Јакова Милатовића. То ће означити, крај политике деведесетих на овим просторима, и формално и суштински“, рекао је он после гласања у Стар кафеу на улцињском Пристану, саопштио је његов кабинет.

Опширније Краће

Милатовић: Црна Гора коначно зрела да оловком мења председнике и владе

Јаков Милатовић је изјавио да је Црна Гора коначно зрела као друштво да оловком мења председнике, да оловком мења владе и да је коначно постала зрело демократско и развијено друштво.

“Сигуран сам у своју победу. Једино данас можемо говорити колика ће бити разлика, а верујем да ће бити велика и да ће коначно Црна Гора бити у пуном смислу те речи слободна земља“, поручио је кандидат покрета Европа сад.

Управа полиције: Са аспекта безбедности, изборни дан протиче мирно

Са аспекта безбедности, изборни дан протиче мирно, саопштено је из Управе полиције Црне Горе.

Полиција ће наставити да предузима активности из своје надлежности, како би изборни дан протекао безбедно и неометано, наведено је у објави Управе полиције на Твитеру.

Полиција апелује на грађане и актере друштвено-политичког живота да својим деловањем допринесу да изборни дан протекне и оконча се мирно, у складу са законом.

Ђукановић: Верујем у победу, Србија мора да промени однос према суседима

Актуелни председник Црне Горе и Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић гласао је на свом бирачком месту у Подгорици.

Ђукановић је стигао у пратњи супруге Лидије и сина Блажа око 12 сати у школу у Подгорици, у којој је обавио грађанску дужност. После гласања у изјави медијима он је рекао да очекује регуларан изборни процес и да је најважније да сви грађани Црне Горе добију могућност да искажу изборну вољу, а на тај начин сви заједно допринесу учвршћивању утиска о Црној Гори као све зрелијем демократском друштву.

"Верујем да ће тако и бити, верујем да ће државне институције без обзира на неке грешке које су се већ догодиле, у наставку дана радити професионално", рекао је Ђукановић.

Он је истакао да сматра да је ово добар тренутак да Црна Гора најави свој повратак на пут европског развоја. "Верујем да ће резултати избора дати за право таквом очекивању, такође, да ћемо на парламентарним изборима 11. јуна потврдити такву намеру и верујем да почиње неко ново и боље време у коме ће Црна Гора наставити да се стабилно и ефикасно креће ка свом европском циљу", истакао је Ђукановић.

На питање о односима са Србијом, он је казао да ће односи са Србијом бити онакви какви треба да буду и какви су са другим суседима. Он је нагласио да они могу бити и бољи, али да што се њега тиче и што се државе Црне Горе тиче, постоје апсолутно отворена врата. 

"Србија ће морати унеколико да промени однос према суседима, пре свега према Црној Гори. Пре свега да престане са интенцијом да уређује живот Србима у Црној Гори. Србима као и другим грађанима у Црној Гори живот мора да уређује Црна Гора, то је слово 'а' у азбуци суверености једне државе", поручио је Ђукановић.

Према његовим речима, Црна Гора се никада није мешала у уређење живота црногорских грађана у другим државама.  

ЦЕМИ: До 13 сати гласало 39 одсто бирача

ЦЕМИ је саопштио да је у другом кругу председничких избора у Црној Гори до 13 сати гласало 39 одсто бирача.

У односу на излазност у првом кругу излазност је већа за четири одсто, преноси портал РТЦГ.

Према подацима ЦЕМИ, у јужној регији до 13 сати гласало 33,5 одсто уписаних бирача, у централној 41,8 одсто, а у северној регији 39,1 одсто.

У Подгорици је до 13 сати гласало 41,9 одсто грађана, у Никшићу 47,1 одсто, у Бару 34,1 одсто, а у Бијелом Пољу 41,4 одсто уписаних бирача.

У Црној Гори данас се одржава други круг председничких избора, у којем се сучељавају кандидати Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић и Покрета Европа сад Јаков Милатовић.

Опширније Краће

Инцидент испред бирачког места, није у вези са изборима

Центар за демократску транзицију (ЦДТ) саопштио је да је испред бирачког места број 17 у центру Подгорице дошло до инцидента, у коме је једна особа повређена ножем.

Из Управе полиције су саопштили да догађај није повезан са изборним процесом, већ да је реч о ранијем сукобу између чланова породице, преносе Вијести.

Гласање је настављено након краћег прекида.

Опширније Краће

Гласао Мило Ђукановић

Председнички кандидат Мило Ђукановић гласао је нешто после 12 часова. Он је слову гласачку дужност испунио у пратњи супруге.

Извештај Јелене Божовић

До 11 сати гласало 21,6 одсто или око 117.300 бирача

У другом кругу председничких избора у Црној Гори до 11 сати гласало је 21,6 одсто или око 117.300 бирача. Излазност је мања у односу на изборе одржане 2020. године, када је до 11.00 сати гласало 34,9 одсто бирача, навео је на Твитеру Центар за демократску транзицију.

Одзив по регионима је следећи: на северу земље до 11.00 сати гласало је 21.2 одсто бирача, док је у првом кругу гласало 19.8 одсто бирача. У централном региону гласало је 23.7 одсто бирача, а у првом кругу 22.9 процената бирача. На југу је гласало 18.1 одсто бирача, док је у првом кругу гласало 17.2 одсто бирача.

Опширније Краће

Митрополит Јоаникије гласао на Цетињу

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије гласао је на председничким изборима у Црној Гори на бирачком месту у Библиотеци и читаоници "Његош" на Цетињу.

ДИК саопштио излазност по општинама

Према подацима Државне изборне комисије, до 9 сати гласало је 6,2 одсто или 33.551 бирач у Црној Гори, саопштио је председник ДИК-а Никола Мугоша.

Како је саопштио, у Андријевици је до 9 часова изашло је 5,04 одсто, у Бару 5,2 одсто, у Беранама 6,15 одсто бирача.

Мугоша је додао да је у Бијелом Пољу гласало 5,35 одсто бирача, Будви 7,56 одсто. "На Цетињу 7,14 одсто, Даниловграду 9, Гусињу 3,08, Херцег Новом 4,7 одсто“, казао је председник ДИК-а.

Додао је да је у Колашину до 9 сати гласало 7,25 одсто бирача.

"Котор 5,52 одсто бирача, Мојковац 7,63 одсто, Никшић 7,13 одсто, Петњица 4,35 одсто, Плав 3,72 одсто, Пљевља 7,37 одсто, Плужине 5,79 одсто бирача“, навео је Мугоша.

У Подгорици је гласало 7,56 одсто бирача.

"Рожаје 2,4 процента, Шавник 10,13 одсто, Тиват 6,6 одсто, Тузи 2,04 одсто, Улцињ 2,55 одсто, Жабљак 5,32 одсто и Зета 7,19 одсто", казао је Мугоша.

Опширније Краће

Гласао Јаков Милатовић

Председнички кандидат Јаков Милатовић гласао је у Подгорици и поручио да је сигуран у победу, као и да ће, како је рекао, коначно доћи до пораза “симбола” претходног режима који је управљао Црном Гором у претходних 30 година.

Милатовић је после гласања позвао грађане Црне Горе да искористе своје бирачко право и изразио уверење да ће изборни дан проћи у најбољем реду, те да је Црна Гора зрела као друштво да оловком мења председнике.

“Сигуран сам да ћемо од данас направити још један велики корак напред када је у питању помиренија Црна Гора, богата Црна Гора, праведнија Црна Гора и коначно Црна Гора свих нас”, рекао је Милатовић.

На питање да ли ће, уколико постане председник, променити нешто у односима са Србијом, Милатовић је одговорио да је приоритет број један за Црну Гору пуноправно чланство у ЕУ.

“Али увек када говорим о ЕУ ја говорим и о регионалним економским интеграцијама, мислим да ми овде у Црној Гори, али и шире на Западном Балкану коначно морамо да разумемо да је неодвојив део европских интеграција, да су то наше регионалне економске интеграције”, рекао је Милатовић.

Он је истакао да се залаже за најбоље могуће односе са Србијом и са свим земљама Западног Балкана.

Милатовић је рекао да не очекује тензије вечерас, те да сматра да је црногорско друштво зрело да мења председнике оловком.

Он је на биралиште изашао са супругом.

Опширније Краће

Излазност до осам часова је 2,9 одсто

На биралишта у другом кругу председничких избора у Црној Гори до 8 часова гласало је 2,9 одсто, или око 15.480 бирача, саопштио је Центар за демократску транзицију.

По регијама излазност је следећа: На северу Црне Горе изашло је 2,3 одсто, у централном делу 3,6, а на југу 2,2 процената бирача.

Поређења ради, излазност на изборима 2020. у том периоду износила је 5,8 одсто. Председник ОИК-а Подгорица Веселин Вукчевић каже да су у Подгорици у 7 сати сва бирачка места отворена и да је било само мањих техничких проблема на три или четири места.

“Немамо података о неправиностима и важно је да су сва бирачка места отворена”, казао је Вукчевић. 

Отворена биралишта у Црној Гори

Бирачка места за други круг председничких избора у Црној Гори отворена су у седам сати. Грађани ће моћи да гласају до 20 часов.

Дан одлуке у Црној Гори. За председника државе, у другом кругу, биће изабран кандидат који је добио већи број гласова изашлих бирача.

У првом кругу избора, који је одржан 19. фебруара, ниједан од кандидата није добио више од половине гласова, па се двојица кандидата која су освојила највећу подршку надмећу у другом кругу.

Кандидат ДПС-а Мило Ђукановић је у првом кругу освојио 35,37 одсто гласова, док је кандидат покрета "Европа сад" Јаков Милатовић имао подршку 28,92 одсто бирача.

У другом кругу, грађани Црне Горе су последњи пут бирали председника пре 26 година. Ти избори остали су упамћени и по рекордној излазности од 73 одсто. Посматрачи не очекују толику излазност овога пута, али очекују већу него пре две недеље, када је на биралиште изашло 64 одсто грађана.

Бирачко право на председничким изборима има 542.154 грађана. Највише бирача је у Подгорици – 143.608, а најмање у Шавнику – 1.777.

Бирачка места биће отворена од 7 до 20 сати, a први прелиминарни резултати очекују се око 21 сат.

четвртак, 01. јун 2023.
22° C

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено