Ђукановић и Милатовић у другом кругу председничких избора у Црној Гори

У други круг председничких избора у Црној Гори, који ће бити одржан 2. априла, прошли су кандидат ДПС-а Мило Ђукановић и кандидат Покрета Европа сад Јаков Милатовић. Изласност на изборима – 64,06 одсто. Трећепласирани Андрија Мандић поручује да даје пуну подршку Милатовићу у другом кругу.

Ђукановић и Милатовић у другом кругу председничких избора у Црној Гори Ђукановић и Милатовић у другом кругу председничких избора у Црној Гори

Извештаји Бојане Млађеновић и Јелене Божовић

"Поздравите новог предсједника Црне Горе – Јакова Милатовића"

"Поздравите новог предсједника Црне Горе – Јакова Милатовића", тим речима је председник Покрета Европа сад Милојко Спајић најавио обраћање Јакова Милатовића.

"Поштовани грађани и грађанке, обећао сам да ћемо успети и успели смо", рекао је Милатовић.

"Ово је побједа свих оних који су бакљу слободе у претходних 30 година носили у Црној Гори и хвала им на томе. Ово је заједничка победа оних који су претходних 30 година били дискриминисани, чија су дјеца трбухом за крухом отишла, који су били сиромашни. Ово је побједа једнакије и праведније Црне Горе", додао је Милатовић.

Захвалио је свим партијама и листама које су га подржале и нагласио да је ово "побједа цијеле Црне Горе, побједа које су генерације и генерације чекале".

"Вечерас смо направили пресудан корак ка 2. априлу гдје ћемо ову побједу да запечатимо, јер ово је побједа људи цијеле Црне Горе, ово је наша победа, ово је победа коју су генерације и генерације људи у Црној Гори чекале", нагласио је Милатовић.

Према његовим речима, 2. априла ће послати "Ђукановића у политичку пензију".

Опширније Краће

Ђукановић: Убеђен сам да могу да победим

Председнички кандидат Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић рекао је да је ово био још један транспарентан демократски процес.

"Желимо да потврдимо да је Црна Гора сваким даним све ближа свом стратешком циљу и да се приближава ономе што је финални циљ политике – квалитет живота у Црној Гори на основу квалитета грађана Европске уније", рекао је Ђукановић.

Поручио је да је освојио око 36 одсто гласова у првом кругу избора.

"У апсолутним бројевима то је нешто изнад 120.000 гласова. То сматрам вриједним резултатом који ме испуњава задовољством", рекао је Ђукановић.

Указао је да су резултати ових избора потврдили да су Црној Гори потребни парламентарни избори.

Захвалио је свим грађанима који су га подржали и честитао противкандидатима и додао да је на њему да предност сачува и унапреди у наредних 14 дана.

Истакао је да очекује победу, те да је сваки кандидат који дође "слабији од њега".

На питање да ли је Милатовић "најнезгоднији кандидат" у другом кругу, Ђукановић је рекао да нема згодног или мање згодног кандидата.

"Ко год да је противкандидат, моја стратегија је идентична. Убијеђен да су аргументи на мојој страни и да могу да побиједим и овог кандидата", закључио је Ђукановић.

Опширније Краће

ЦЕМИ (99,7 одсто узорка): Ђукановић – 35,3 одсто, Милатовић – 29,2 процената

Према подацима ЦЕМИ-ја на основу 99,7 одсто обрађеног узорка, Мило Ђукановић освојио је 35,3 одсто гласова, Јаков Милатовић 29,2 одсто.

Андрија Мандић добио је 19,3 одсто гласова, Алекса Бечић 10,9 одсто, Драгиња Вуксановић Станковић 3,2 одсто, Горан Даниловић освојио је 1,4 одсто, а Јован Радуловић 0,8.

ЦДТ (100 одсто узорка): Ђукановић – 35,3 одсто гласова, Милатовић – 28,9 процената

Према прелиминарним резултатима Центра за демократску транзицију (ЦДТ) на основу 100 одсто обрађеног узорка Мило Ђукановић је освојио 35,3 одсто гласова, док је Јаков Милатовић освојио 28,9 одсто, а Андрија Мандић 19 одсто.

На четвртом месту је Алекса Бечић са 11,3 одсто, Драгиња Вуксановић Станковић има 3,2 одсто, Горан Даниловић 1,5 одсто, а Јован Радуловић 0,8 одсто.

Мандић: Дајем пуну подршку Милатовићу у другом кругу

Дајем пуну подршку Јакову Милатовићу у другом кругу председничких избора, поручио је кандидат Демократског фронта Андрија Мандић у првом обраћању након избора.

Поручио је да нема победе Милатовића у другом кругу без подршке Демократског фронта.

"Дајем вечерас у име Демократског фронта пуну подршку Милатовићу и позивам све грађане Црне Горе да га подрже. Наши гласачи, сви до посљедњег, да изађу и гласају за Милатовића, без обзира на то хоће ли он поштовати нашу подршку", рекао је Мандић.

Поручио је да Црна Гора мора да крене новим путем, а да политика помирења може да буде на корист сваког грађанина.

Андрија Мандић освојио је треће место у првом кругу председничких избора у Црној Гори.

Опширније Краће

ДИК: Излазност на председничким изборима 64,06 одсто

Према подацима Државне изборне комисије, излазност на председничким изборима у Црној Гори је 64,06 одсто, саопштио је председник ДИК-а Никола Мугоша.

Како је навео, нису прикупљени подаци са свих бирачких места у Подгорици.

"ДИК ће резултате објавити до 12 сати од затварања бирачких места", додао је Мугоша.

Изборни дан, како истиче, протекао је релативно мирно и у демократској атмосфери. Указао је да ДИК-у формално нису пријављени већи проблеми.

Објаснио је да се евентуални приговори прво подносе општинским изборним комисијама (ОИК), а након тога ДИК-у.

"Релативно миран изборни дан, који је протекао у демократској атмосфери, уколико изузмемо оне почетне проблеме који су се тицали рада на електронском уређају и његове активације и одређених неправилности које су се рјешавале у ходу", рекао је Мугоша.

Одговарајући на питање када се може очекивати да ДИК прогласи коначне резултате, рекао је да је рок да бирачки одбори доставе извјештаје и записнике са бирачких места општинским изборним комисијама 12 сати од затварања биралишта.

"Након тога ОИК утврђује резултате на територији своје општине, у року од 12 сати, а након тога ДИК има исти рок да утврди привремене резултате избора“, навео је Мугоша.

Додао је да ће много зависти од ажурности бирачких одбора, када ће они допремати изборни материјал у ОИК, као и самих ОИК-а, када ће га оне достављати ДИК-у.

"Крајњи законски рок је уторак у осам сати, али се надам да ће то бити и раније", додао је Мугоша.

Опширније Краће

Покрет Европа сад: Милатовић прошао у други круг

У штабу Покрета Европа сад саопштено је да њихов кандидат Јаков Милатовић улази у други круг председничких избора, који ће бити одржан 2. априла.

Функционер Покрета Европа сад Филип Ивановић истакао је да је, на основу обрађеног бирачког материјала, Милатовић остварио изврстан резултат у Даниловграду, Подгорици, Никшићу, Херцег Новом…

"Постоји читав низ бирачких мјеста, али не желимо да оптерећујемо јавност... Остварује предност која је већа од Мандића и Ђукановића заједно", рекао је Ивановић.

Опширније Краће

ЦДТ (68,1 одсто узорка): Ђукановић – 37,7 одсто гласова, Милатовић – 26,6 процената

Према прелиминарним резултатима Центра за демократску транзицију (ЦДТ) на основу 68,1 одсто обрађеног узорка, Мило Ђукановић је освојио 37,7 одсто гласова, док је Јаков Милатовић освојио 26,6 одсто, а Андрија Мандић 18,6 одсто.

На четвртом месту је Алекса Бечић са 11,5 одсто, Драгиња Вуксановић Станковић има 3,2 одсто, Горан Даниловић 1,5 одсто, а Јован Радуловић 0,7 одсто гласова.

ЦЕМИ (60,2 одсто узорка): Ђукановић – 35,8 одсто, Милатовић – 28,4 процента

Према прелиминарним пројекцијама резултата ЦЕМИ-ја на основу 60,2 процента обрађеног узорка, председнички кандидат ДПС-а Мило Ђукановић освојио је 35,8 процената.

Кандидат Покрета Европа сад Јаков Милатовић је освојио 28,4 процента, Демократског фронта Андрија Мандић 19,6 процената, Демократске Црне Горе Алекса Бечић 11,2 одсто.

Кандидаткиња СДП-а Драгиња Вуксановић Станковић освојила је 2,8 одсто, кандидат Уједињене Црне Горе Горан Даниловић 1,4 одсто и инфлуенсер Јован Радуловић Јоџир 0,8 процената.

ЦЕМИ (44,7 одсто узорка): Ђукановић – 37,2 одсто, Милатовић – 26,6 процената

Према прелиминарним пројекцијама резултата ЦЕМИ-ја на основу 44,7 процената обрађеног узорка, председнички кандидат ДПС-а Мило Ђукановић освојио је 37,2 процената гласова.

Кандидат Покрета Европа сад Јаков Милатовић је освојио 26,6 процената, Демократског фронта Андрија Мандић 19,8 процената, Демократске Црне Горе Алекса Бечић 11,5 процената.

Кандидаткиња СДПА Драгиња Вуксановић Станковић освојила је 2,9 процената, кандидат Уједињене Црне Горе Горан Даниловић 1,3 процената, а инфлуенсер Јован Радуловић Јоџир 0,7 процената.

Први резултати избора

Како је објавио ЦЕМИ на основу 34 одсто обрађеног узорка, највећи број гласова освојио је Мило Ђукановић 35,7 одсто, а Јаков Милатовић 24,7, док је на трећем месту Андрија Мандић са 23,2 одсто.

На четвртом месту је Алекса Бечић са 12 процената гласова, пето место заузима Драгиња Вуксановић Станковић, која је добила 2,5 одсто гласова.

Шести је Горан Даниловић са 1,30, а седми је Јован Радуловић, који је добио 0,30 процената гласова.

Опширније Краће

Бирачка места на изборима за председника Црне Горе затворена су у 20 часова, а право гласа имало је више од 542.000 грађана.

Према подацима Државне изборне комисије, излазност на председничким изборима била је 64,06 одсто.

У игри је било седам кандидата: Мило Ђукановић, Андрија Мандић, Јаков Милатовић, Алекса Бечић, Горан Даниловић, Јован Радуловић и Драгиња Вуксановић Станковић.

Ово су четврти преседнички избори од обнове независности и осми од увођења вишепартијског система.

Будући да ниједан кандидат није освојио више од половине важећих гласова бирача који су гласали, биће одржан други криг избора за две недеље – 2. априла.

За председника државе, у другом кругу, биће изабран кандидат који је добио већи број гласова изашлих бирача.

четвртак, 01. јун 2023.
18° C

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено