Влада Републике Српске прекинула сарадњу са амбасадама САД и Велике Британије

Влада Републике Српске донела је одлуку о прекиду сарадње са амбасадама Сједињених Америчких Држава и Велике Британије у Босни и Херцеговини због "мешања у унутрашње послове БиХ и антидејтонског деловања"

У саопштењу објављеном на сајту Владе Републике Српске (РС) наведено је да ће прекид сарадње трајати све док амбасаде САД и Велике Британије не прекину праксу мешања у унутрашње ствари у Босни и Херцеговини (БиХ).

Влада РС сматра да је обавеза амбасада САД и Велике Британије да се не мешају у унутрашње ствари других држава што се односи и на Босну и Херцеговину у којој су они дипломатски представници.

Наведено да је Република Српска "присиљена да прекине сарадњу са дипломатама обе амбасаде и да с тим у вези тражи од институција Републике Српске, представника Републике Српске у заједничким институцијама на нивоу БиХ, органа локалне самоуправе у Републици Српској, као и других јавних органа да не сарађују са амбасадама САД и Велике Британије.

У саопштењу је најављено да ће Влада РС обавестити надлежне институције САД и Велике Британије о прекиду сарадње са амбасадама тих земаља због њиховог "антидејтонског деловања и кршења међународног права, Повеље Уједињених нација и Бечке конвенције о дипломатским односима", а информацију о прекиду сарадње доставиће Народној скупштини РС.

Прекид сарадње с америчким и британским дипломатима у БиХ раније данас је најавио председник РС Милорад Додик, рекавши да је влада спремила одлуку о прекиду односа са представницима амбасада јер подржавају нелегитимно изабране иностране представнике у БиХ.

Председник РС је навео да они не престају са покушајима уређивања друштва у БиХ, наметања решења, те истакао да су Американци и Британци негативно и непријатељски настројени према Србима.

Додик је под санкцијама САД и Велике Британије од 2017. односно 2022. године због "сецесионистичке реторике, подривања Дејтонског споразума и корупције".

"Још је један корак на опасном путу који је Додик изабрао"

Америчка амбасада у Сарајеву оцениа је да одлука о прекиду контаката институција Републике српске са званичним представницима Сједињених Америчких Држава и Уједињеног Краљевства представља "још је један корак на опасном путу који је изабрао председник Милорад Додик". Упозоравају да је то пут изолације и ауторитарне владавине.

Амбасада на свом Твитер налогу истиче да је то пут који "не користи становницима Републике Српске". 

"Сједињене Америчке Државе имају дугогодишње радне односе са институцијама Републике Српске и наставићемо да пружамо помоћ грађанима Републике Српске као што смо то чинили свих ових година. Нећемо пружити помоћ режиму који користи ауторитарну тактику против сопственог народа или који користи добронамјерну међународну помоћ да подржи неуставне или антидејтонске активности", наведено је у објави.

"Додикове одлуке штете интересима и репутацији РС"

Поводом одлуке о прекиду сарадње са америчким и британским дипломатама у БиХ огласила се и британска амбасада.

"Све непредвидљивије одлуке председника Републике Српске Милорада Додика штете интересима и репутацији Републике Српске", саопштила је Амбасада Велике Британије у БиХ.

Кажу да само држава Босна и Херцеговина има надлежност да доноси одлуке о дипломатским односима земље.

"Британска амбасада ће наставити да ради на добробит свих грађана ове земље", наведено је у саопштењу.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво