Милатовић за РТС: Уверен сам да ћемо запечатити победу, Црна Гора хоће нормалност и нове људе

Кандидат за председника Црне Горе Јаков Милатовић, који ће се у другом кругу суочити са актуелним шефом државе Милом Ђукановићем, каже за РТС да је дошло време нових људи и да Црна Гора хоће једну нормалност. Људима је коначно преко главе политика поделе, политика прошлости, сиромаштва, а Ђукановић је оличење свега тога, истиче Милатовић. Када је реч о региону, поручује да је ставио у фокус добросуседске односе, пре свега са Србијом.

Јаков Милатовић je био један од двојице омиљених министара некадашњег премијера Здравка Кривокапића. Заједно са Милојком Спајићем, лансирао је програм "Европа сад", из чега је настао истоимени покрет. Након Спајићеве афере са српским држављанством, Милатовић је ушао у трку за председника Црне Горе. И сада има озбиљне шансе да у другом кругу победи Мила Ђукановића. Милатовић је говорио за РТС дан након проласка у други круг.

Шта мислите да је пресудило у томе да се толико приближите првопласираном лидеру ДПС-а и да се толико одмакнете од трећепласираног кандидата?

- Мислим, пре свега, резултати које смо негде остварили док смо били у Влади Црне Горе. Ипак су људи схватили да се у Црној Гори политиком може бавити на љепши начин него што је то био до сада случај, и у потпуности у корист јавног интереса. То је под број један. Број два, то је заиста добра кампања, где смо слали универзалне поруке, поруке једног новог система вредности, који коначно треба да дође у Црну Гору, јер ово што је до сада било на снази, чега је симбол био господин Ђукановић, заиста је био један изопачен систем вредности, где је било нормално много онога што није нормално.

Тако да су мислим људи у мени као председничком кандидату управо препознали то што сам и негде са позиције министра дао све од себе и опоравио нашу економију. Мислим да ми вјерују и да ћу са позиције предсједника Црне Горе успети да ставим фокус на друштвени и морални опоравак Црне Горе.

Мислим да су то биле кључне разлике, мислим да је људима у Црној Гори коначно преко главе политика поделе, политика прошлости, сиромаштва и да је господин Ђукановић оличење свега тога, и да је дошло време нових људи, идеје нормалности. Црна Гора хоће једну нормалност.

Једна од оцена која се чула, синоћ након објављивања резултата, јесте да су највеће поверење грађана Црне Горе и највише гласова освојиле две листе које су се заправо највише бавиле економским питањима, европским путем Црне Горе. Чиме ћете се у другом кругу супротставити противкандидату и лидеру ДПС-а?

- Нисам баш сигуран да се Ђукановић бавио тиме. Он је имао 30 година тиме да се бави док је био на тим позицијама, а очигледно се тиме није бавио. Да се тиме бавио, у августу мјесецу 2020. године, када је дошло до промене режима, минимална пензија не би била 140 евра и минимална плата не би била 200 евра, тако да ни ми не бисмо 15 година преговарали наше пуноправно чланство у Европској унији.

Просто му људи више не верују. Не можете ви 30 година да скоро не радите ништа кредибилно и да одједном будете кредибилни. Тачно је да смо се ми негде бавили тим темама, да смо ставили фокус на европске интеграције.

Ја сам дуго година живио у многим земљама Европске уније, у Америци, школован сам на Западу и не причам о Европској унији реда ради, како је то некако до сада био случај, већ суштине ради.

Заиста мислим да Црна Гора може пуно више да уради на том плану. Такође, ставио сам у фокус и наше добросуседске односе са земљама региона, пре свега мислим на Србију. Људима је просто било доста овако неких ружних порука из Подгорице које народ осећа као пријатељске и нама историјски блиске.

Ставили смо били фокус на регионалне економске интеграције, заједничке инфраструктурне пројекте, који се тичу ауто-пута од Бара до Београда, почињање Јадранско-јонског ауто-пута који би боље повезао Црну Гору са земљама Јадранске регије.

То су теме о којима смо ми причали, не само да смо причали, већ смо много од тих ствари почели и реализовали док сам био министар у влади, и мислим да је то све негде заслужило ово повјерење грађана.

Након објављивање резултата, први је један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић оно што је најављивао у кампањи и потврдио, и позвао све своје гласаче да дају безрезервну подршку за други круг. Након њега огласио се и СНП и Алекса Бечић и актуелни премијер у техничком мандату Дритан Абазовић. Сви су позвали гласаче и пружили вам подршку за други круг. Која вам је јача емоција, је ли та подршка целе поставгустовске коалиције додатно бреме или додатни ветар у леђа за други круг?

- Ја сам синоћ у говору након објаве резултата рекао да је ово заједничка побједа и ја је заиста тако доживљавам, и да је то побједа прије свега свих оних људи који су осјетили неправду у једном ружном режиму у претходних 30 година, који су били дискриминисани, који су због свог политичког или националног опредељења били маргинализовани, чија су дјеца управо због тих ствари напустила земљу.

Неко је носио ту бакљу слободе у Црној Гори претходних 30 година. И ја сам управо и рекао да је то побједа свих. Зато ми је и драго што су негде тако да кажем, ти људи које сте навели, лидери осталих политичких партија на тај начин и реаговали.

Мислим да Црна Гора има јако пуно изазова и да једино заједно удруженим снагама можемо некако ући у једну нову фазу демократског и економског развоја Црне Горе, да је у фокусу свих у наредних 15 дана побједа коначна над Ђукановићем, то сам сигуран да ћемо запечатити заједно.

Онда након тога улазимо у једну фазу од суштинског значаја за Црну Гору, где све оне теме које свакодневно тиште грађане морају опет да дођу у фокус: економија, путеви, европске интеграције, да ставимо ово зло које је владало 30 година Црном Гором иза нас.

- Пре неколико месеци победили сте на изборима у Подгорици. Постојале су сметње, власт није формирана, потом неформирање Уставног суда и цела прича у Скупштини око измена закона о локалној самоуправи. Колико ће подршка у другом кругу утицати на калкулацију и формирање власти у Подгорици, да ли постоји узрочно-последична веза?

- Да ли постоји корелација, ја мислим да кад кажем да би Црна Гора требало да закорачи у једну нову еру демократског развоја, знате шта значи демократија, онај ко узме највише на изборима, треба да има највећу одговорност.

Мислим да сам се ја као носилац изборне листе покрета "Европа сад" у том тренутку понио врло одговорно и да смо ми јако брзо након резултата у Подгорици кренули у преговоре.

Оно што се, нажалост, десило јесте што је Демократска партија социјалиста злоупотребила систем да одложи примопредају власти, али избори су били, људи су врло јасно одлучили ко би требало да преузме највећу одговорност.

Тако се поступило у осталим црногорским градовима, где смо ми као покрет "Европа сад" подржали колеге из Демократског фронта, из Демократа, у оним срединама где су они преузели највећи дио власти, тако да је то просто једна нормална демократска појава и не очекујем да ће се нешто другачије десити.

Да прокоментаришемо подршку странака које најављују да ће вам је дати у другом кругу. Оно што следи у Црној Гори након председничких избора, након тог другог круга, јесу и већ расписани ванредни парламентарни избори за 11. јун. Да ли ова сарадња у другом кругу негде отвара већи простор за предизборну или постизборну коалицију?

- Ја мислим да је врло важно што су ови избори показали, а то ја да сасвим сигурно тренутни сазив Скупштине Црне Горе не одражава адекватну политичку реалност у Црној Гори. Рецимо, имате ситуацију да сада господин Ђукановић у црногорском парламенту контролише скоро 50 одсто посланика. Видјели смо колика је негде његова реална тежина а колика ће тек бити, вероватно на парламентарним изборима.

Зато се ја залажем да они буду што прије и да наравно Црна Гора коначно добије један сазив скупштине који пуно више одговара политичкој реалности и да након тога добијемо једну политички стабилну владу заједнички, јер једино тако можемо одговорити свим овим изазовима.

Опет понављам, Црна Гора је и даље земља која има неадекватно развијену економију, има јако пуно потенцијала који се морају ставити у функцију и то су ствари којима се влада мора бавити.

Корупција и организовани криминал су такође ствари од велике важности за грађане и зато не треба по мени трошити вријеме на неке мале страначке свађице, треба заједнички ући у тај пројекат и градити бољу будућност.

Следи кратка кампања, две недеље још до другог круга избора, какву кампању очекујете?

- Очекујем да кампања буде мирна. Негде у првом кругу, након што је господин Ђукановић изгубио, по суду јавности, од мене у председничкој дебати, организовао је након тога један инцидент на Цетињу, гдје је физички једна група људи, организована од стране Ђукановића, насрнула на мене. Ја се надам да се господин Ђукановић неће више бавити таквим стварима и да ће и полиција пуно адекватније реаговати у наредном периоду.

Очекујем да Црна Гора другог априла заокружи изборни процес на демократски начин и да коначно добијамо демократског председника који ће бити председник свих грађана и који ће земљу увести у Европску унију.

Потпуно сте сигурни у победу у другом кругу?

- Врло.

Хвала.

- Хвала вама.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво