Милатовић против Ђукановића – о (не)исцрпним ресурсима и (не)искреној подршци

Дан после председничких избора, питање које се чује у Црној Гори је – ко осећа зебњу, а ко наду уочи другог круга, али и пре најављених парламентарних избора. Да ли су гласачки ресурси Мила Ђукановића исцрпљени и већ лимитирани, и да ли је подршка Јакову Милатовићу коју обећавају партије победнице на парламентарним изборима пре три године – декларативна или стварна?

Милатовић против Ђукановића – о (не)исцрпним ресурсима и (не)искреној подршци Милатовић против Ђукановића – о (не)исцрпним ресурсима и (не)искреној подршци

Иако су јучерашњи резултати председничких избора у Црној Гори показали да је, у односу на претходне председничке изборе, подршка грађана Милу Ђукановићу пала за готово 20 одсто, у ДПС-у ентузијазма није мањкало, па ни када је наведен могућ збир Милатовићевих гласача и гласача осталих партија и коалиција које га подржавају.

"Мој одговор на то је – је л’ има неке дилеме? Има ли неког приговора да сам јачи од сваког од њих појединачно?!", рекао је Ђукановић.

Јаков Милатовић, лидер најмлађег покрета са највећим успехом на политичкој сцени Црне Горе, каже тек следи други чин у априлу, када ће Ђукановић – у политичку пензију.

"Ја сам човјек који је и у предизборној кампањи увијек некако слао добре и помиритељске поруке према свима, и важна ми је подршка свих грађана и грађанки у Црној Гори који желе једну љепшу, богатију, равноправнију и слободну Црну Гору", поручује Милатовић.

Мандић и Бечић немају дилему

Подршку Милатовићу, лидер коалиције "За будућност Црне Горе", Андрија Мандић, најавио је још синоћ, и позвао гласаче да у другом кругу гласају за њега.

Ни Демократска Црна Гора, чији је лидер Алекса Бечић добио 10,9 одсто гласова – нема дилему.

"Нама је једини политички конкурент онај који је тридесет година владао и све ћемо урадити у ових 15 дана да га убједљиво побиједимо. Надам се да ће неки други извући поуке, да ћемо имати јак и велики грађански блок", истиче Бечић.

У Центру за мониторинг сматрају интересантним то што у други круг улазе кандидат из опозиционе и кандидат из ванпарламентарне странке.

"Они кандидати који су, дакле, проистекли или имају подршку партија које су чиниле парламентарну већину након избора 2020. године, као и оних партија које, или долазе, или имају подршку извршне власти, нису успјели добити довољну подршку како би се нашли у другом кругу предсједничких избора", указује Ана Ненезић, директорка Центра за мониторинг.

Каква се кампања очекује

Уочи другог круга гласања, многи очекују потпуно другачију кампању од претходних.

Деспот Ковачевић, доцент Факултета политичких наука каже да га не би изненадило оно што је већ опште познато у свим земљама региона, па и у Црној Гори, а то је да се често пред изборе и у тим круговима дешавају разне афере.

"Наравно, појављују се медији који после нестају и објављују снимке, слике, често и нетачне, тако да покушаји разних спинова ће бити, али колико то може ад угрози садашњи имиџ и рејтинг Јакова Милатовића, ја нисам сигуран", оцењује Ковачевић.

"Од Ђукановића смо за 30 година све видели"

И на то су, у табору подршке Милатовићу, кажу, спремни.

Марко Милачић, председник Праве Црне Горе подсећа да су од Ђукановића за 30 година већ све видели, али истиче да му "неће проћи".

"Ђукановић ће да пође у политичку прошлост другог априла, просто речено, кад погледате резултате ових избора, ви видите да математика не даје њему никакве шансе", указује Милачић.

Оцене су да црногорско друштво никада није било дубље политички поларизовано, али и да је успех Милатовића знак да се желе нови наратив, нова лица и реформе. Колико – знаће се већ 2. априла.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво