Ријека, објављен снимак уништења мине из Другог светског рата

Противбродска мина из Другог светског рата, која је заостала у ријечкој луци, успешно је уништена експлозивом на сигурној локацији у Ријечком заливу. Нешто пре 15 часова огласиле су се и сирене за престанак опасности, која је од јутрос била на снази.

Противбродска мина из Другог светског рата откривена је на морском дну у ријечкој луци током инфраструктурних радова у јуну, а делом је била укопана у муљевито дно.

Због карактеристика и локације на којој је пронађена, мину није било могуће уништити на том месту па је израђен план премештања и неутрализације, наводи ХРТ.

Акција је почела јутрос у 6.09 када су се у Ријеци огласиле сирене за почетак опасности.

Први корак биле су активности припреме мине за тегљење које су спровели рониоци специјалне полиције МУП-а, наводи се на порталу хрватског јавног сервиса.

У 9 сати почело је тегљење мине на локацију на којој ће бити неутрализована, а у 13.15 она је уништена експлозивом.

Осим што су уочи акције евакуисани станари, у црвеној зони непосредне опасности око ријечке луке обустављен је био сав путни, железнички, ваздушни и поморски саообраћај.

Заповедник Јединице специјалне и интервентне полиције ПУ Приморско-горанске Ненад Красни саопштио је да је била реч о врло опасном минско-експлозивном средству које је садржалп 690 килограма хексонита што је еквивалент од 1200 килорама ТНТ-а.

“Одлука струке је била да је једини начин да се мина измакне из луке јер би све остало било преопасно за грађане и инфраструктуру. Специфичност је то што се мина налазила недалеко од објеката. Није се радило с једне него више позиција”, рекао је Красни.

Како је саопштено из Стожера цивилне заштите Града Ријеке, звук сирене којим је означен престанак опасности уједно је означио престанак забране боравка у црвеној зони потенцијалне непосредне опасности уз ријечку луку.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво