Црна Гора, најава јунских избора додатно подгрејала предизборну атмосферу

Председник Црне Горе Мило Ђукановић расписао је ванредне парламентарне изборе за 11. јун. Услови су се, каже, створили - пошто нико од парламентарних странака - није обезбедио већину за формирање Владе. Актуелна Влада, са Дританом Абазовићем на челу је у техничком мандату већ седам месеци. Све се то дешава у самој завршници кампање за председничке изборе који се одржавају у недељу.

Рекло би се да је најава јунских избора још једна тема која је додатно подгрејала предизборну атмосферу, и отворила нова питања о уставности, законитости, и узурпацији власти.

Ђукановић је у образложењу Указа о скраћењу мандата скупштини, навео да је истекао рок мандатару, који је био 90 дана, да формира владу.

Чињеница је да Ђукановић није ни предложио Лекића за мандатара, после изгласавања неповерења влади Дритана Абазовића, у августу прошле године, нити је то урадио до данас већ га је предложила скупштина Црне Горе, и то по изгласавању Измена закона о председнику.

Зато представници прарламентарне већине и сматрају да је председник, иако се позвао на Устав, заправо себи дао право које по Уставу нема, и захтевају реакцију Уставног суда.

Ђукановић, међутим поручује да је указ донео јер се лидери, који су тврдили да имају потребну скупштинску већину, нису одазвали позиву на консултације, па је уверен да је најбоље решење скраћење мандата скупштине и расписивање ванредних прарламентарних избора. Ево неких тумачења новонастале ситуације.

Веселин Радуловић, адвокат каже да са уставно-правног аспекта није било основа за доношење овакве одлуке од стране председника Ђукановића.

"Он је ту одлуку донео на основу измена Закона о председнику, по мом мишљењу, да се ради о закону који није сагласан са Уставом. Нажалост, још увек немамо одлуку Уставног суда у том предмету и господин Ђукановић је, рекао бих, искористио тај моменат, да вероватно руковођен политичким интересима, што је легитимно, донесе једну овакву одлуку. Сећамо се да је господин Ђукановић сам говорио да нема намеру да учествује у имплементацији закона који није у складу са Уставом, ево, видели смо ипак да је променио мишљење", каже Радуловић.

"Најава датума расписивања парламентарних избора је логичан след изласка из кризе у којој се Црна Гора нашла. Да напоменем, парламентарна већина из 2020. године, два пута није успела да формира стабилну владу, унутар те парламентарне већине дошло је до много размирица, тако да ово не мора да значи продубљивање инститтуционалне кризе, већ коначно да се указује прилика да ми решимо одређене проблеме који су нагомилани, посебно последњих шест месеци", каже Милош Вукановић, члан посматрачке мисије ЦЕМИ.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво