Читај ми!

Оспоравање кандидатура пред изборе у Црној Гори – поштовање закона или политичке дисквалификације

Државна изборна комисија Црне Горе одлучила је да Покрет "Европа сад" има право да предложи другог председничког кандидата. Поред тога став ДИК је и да они грађани који су дали потпис подршке за Милојка Спајића могу дати подршку и Јакову Милатовићу. Горан Даниловић (Уједињена Црна Гора) има 48 сати да достави нових 2.269 потписа подршке.

Државна изборна комисија, раније, није прихватила кандидатуру лидера Покрета "Европа, сад" Милојка Спајића, зато што је имао држављанство Републике Србије.

"Европа сад" је, потом, одлучила да за кандидата предложи Јакова Милатовића.

У закључку мишљења ДИК, наведено је да је "Европа сад" већ предложила једног кандидата, којем није утврђена кандидатура. Како су истекли рокови за жалбу пред Уставним судом, његов кандидатски статус није утврђен и ПЕС може да предложи новог кандидата.

"Спајићу није утврђена кандидатура и он формално-правно не може повући кандидатуру, али може изјаву којом је прихватио кандидатуру, што ће омогућити ПЕС да предложи новог кандидата", наводи се у закључцима.

"Политичка дисквалификација Милојка Спајића" 

Председник Државне изборне комисије Никола Мугоша казао је да уколико дође до правоснажности одлуке којом Милојку Спајићу није потврђена кандидатура, Покрет "Европа сад" има право да предложи новог кандидата.

Покрет "Европа сад" обратио се јуче Државној изборној комисији захтевом за давање мишљења о свим правним недоумицама које ових дана оптерећују и стручну јавност и грађане.

"С обзиром на то да је ДИК одлуком без преседана и правног упоришта одлучио да политички дисквалификује Милојка Спајића, ДИК је дужан да дâ одговор да ли Покрет 'Европа сад' може предложити другог кандидата из својих редова, као и да ли они бирачи који су своју подршку дали Милојку Спајићу, као кандидату Покрета 'Европа сад', своју подршку могу дати неком другом кандидату", наведено је у саопштењу Покрета "Европа сад".

У саопштењу ПЕС се још наводи да пошто се ради о кратким роковима за предају кандидатуре, од ДИК очекују "промптно деловање и што хитније давање мишљења, будући да се ради о питањима која су од јавног интереса". 

Седница Главног одбора Покрета "Европа сад" на којој ће се о томе одлучивати је заказана за 19 сати.

Раније је Спајић саопштио да је Покрет "Европа сад" за само дан прикупио 5.000 потписа за кандидатуру Јакова Милатовића на председничким изборима.

Горану Даниловићу "фале валидни" потписи

Кад је реч о другим кандидатима ДИК је утврдила да кандидат за председничке изборе Уједињене Црне Горе Горан Даниловић нема довољан број валидних потписа.

Како је саопштено, утврђено је 2.269 недостајућих потписа и нису испуњени услови за прихватање кандидатуре.

ДИК је једногласно предложила да Уједињена Црна Гора у року од 48 сати достави нових 2.269 потписа и да се уклоне недостаци.

Горан Даниловић, међутим, на свом Фејсбук профилу написао је да су "медијима намјерно дате нетачне информације".

"Вјеровали или не, ја као кандидат, још увијек не знам шта то недостаје.

Нашом провјером можемо да прихватимо да се 234 потписа преклапају, то се дешава свакоме. Ипак, ми смо предали, понављам то, 700 потписа више него што треба", написао је Даниловић.

Засад је извесно да ће се на гласачком листићу 19. марта наћи име Андрије Мандића, чија је кандидатура до сада једино потврђена.

Из ДПС-а и даље не откривају име свог кандидата.

Кандидатуру је предала Драгиња Вуксановић Станковић (СДП), а најавили су је и лидер Демократа Алекса Бечић и Дејан Вукшић из Демохришћанског покрета.

Председнички избори заказани су за 19. март.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара