Читај ми!

Ћирилица више није равноправно писмо у употреби у Вуковару

Градско веће Вуковара донело је данас одлуку о изменама Статута Града о брисању одредби о службеној употреби српског језика и ћириличног писма, чиме се изван снаге ставља одлука о остваривању равноправне употребе језика и писма српске националне мањине на подручју Вуковара, јавља Вечерњи лист.

Одлуци Градског већа Вуковара претходила је објава резултата пописа становништва 2021. године, према којима у Вуковару живи 29,73 одсто Срба, што је мање од трећине од укупног броја становника града, па на тај начин не остварују право на службену употребу српског језика и ћириличног писма на подручју града Вуковара.

Председник Демократског савеза Срба Срђан Милаковић, бивши заменик градоначелника Вуковара, рекао је како је то "поклон" вуковарским Србима на крају године од политичке гарнитуре на челу са градоначелником Иваном Пенавом.

"Овим је окончано 10-годишње насиље над ћирилицом и српским језиком у ком времену је од разних државних тијела учињено све да до примјене овог права српске заједнице никада ни не дође. Попис становништва 2021. чекао се као спасоносно рјешење, у нади да ће Срба у Вуковару бити мање", рекао је Милаковић.

"Иако је исти показао проценат заступљености српске заједнице од готово 30 посто, никоме ни на памет није пало да се ово право српске заједнице у Вуковару задржи. Како је на данашњој сједници градског вијећа један вијећник рекао: 'Ми не морамо мењати Статут и укинути ово право, али хоћемо'. Тако то изгледа када примена права зависи од онога 'ко је на власти, а признаје само силу'", рекао је Милаковић.

Наводи како је, нажалост, још једна од многих порука српској националној мањини од стране политике и институција у Хрватској да се права, која су јој законом загарантована, примењују на "кашичицу" и од случаја до случаја, а да правне заштите пред институцијама у Хрватској нема.

Милаковић каже да, иако Хрватска улази у све јачу интеграцију са Европском унијом, ипак у цивилизацијском смислу, у поштовању људских права не показује да ту и припада.

"Сви знамо да ово право које је сада укинуто никада стварно није ни заживјело. Али то је симболика која показује однос институција према припадницима једне деградиране, ратом и политиком опустошене заједнице и правима које она има. А тај однос је такав да сигурно неће обновити повјерење. Што се српског језика и ћириличног писма тиче, то нам ипак нико не може одузети", закључио је Милаковић, преноси Вечерњи лист.

недеља, 14. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару