Читај ми!

Митрополиту Јоаникију суди се у Никшићу, грађани се окупили испред суда у знак подршке

У Никшићу је у току суђење митрополиту црногорско приморском Јоаникију и осморици свештеника СПЦ, због литија одржаних пре две године током пандемије коронавируса, а у знак подршке испред Основног суда се окупила група грађана. Митрополит Јоаникије је рекао да се окупљање 20.000 људи да прославе светог Василија било спонтано и да није било другог начина да допринесу мирном разилажењу осим молитвеног хода.

Свештенству СПЦ се суди због кршење здравствених мера о спречавању ширења заразних болести због литије, која је, пре две године, на празник Светог Василија Острошког, одржана у Никшићу.

Међу свештенством је и владика будимљанско-никшићки Методије, пренела је РТВ Никшић.

Осим митрополита Јоаникија, окривљени су свештеници Слободан Јокић, Драган Крушић, Данило Зиројевић, Василије Брборић, Жељко Ројевић, Остоја Кнежевић, Мирко Вукотић и Никола Маројевић.

Њима се на терет ставља кривично дело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести за које је предвиђена новчана казна или казна затвора до годину.

Током изношења одбране митрополит Јоаникије, који је тада био епископ будимљанско-никшићки, казао је да је свештенство упозоравало вернике да морају поштовати епидемиолошке мере, што је последично значило да неће бити литије.

Објаснио је да се 12.маја није догодила литија, већ молитвени ход народа који се самоиницијативно окупио испред храма Св. Василија.

"Служба је трајала сат, а окупљање народа преко два сата. Нико од надлежних није спречио народ да се окупља на Тргу Шака Петровића који није у власништву цркве, већ Општине. Када смо изашли и видели, по мојој процени око 20.000 људи, схватили смо да нема другог начина да допринесемо мирном разилажењу осим да кренемо у молитвени ход", казао је митрополит-црногорско приморски.

Како је објаснио, током јутарње литургије обавестили су верни народ да ће наредне године, када се обележава 350 година од упокојења Св. Василија, организовати велику литију, као и да је литија која се у Никшићу организује најпознатији верски скуп у православљу.

Рекао је и да је молитвени ход обављен скраћеном, а не уобичајеном маршрутом којом се обавља традиционална литија и појаснио разлику између литије и молитвеног хода који, како је казао, није верски обред, пренеле су подгоричке Вијести. 

Тог 12. маја 2020. године тадашњи еписко Јоаникије и остали су ухапшени и задржани 72 сата.

Литија није била планирана, а ни владика Јоаникије ни свештеници нису позвали народ који се самоиницијативно окупио у великом броју пред саборном никшићком црквом, пренео је део подгоричких медија.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво