Владика Јоаникије и свештеници пуштени на слободу, поручују да предстоји дуга борба за одбрану светиња

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије и осморица свештеника Митрополије црногорско-приморске пуштени су на слободу. Обраћајући се грађанима који су га чекали испред тужилаштва у Никшићу, владика им је поручио да их чека дуга борба у одбрани светиња.

Одмах по ослобађању, владика Јоаникије и свештеници придружили су се грађанима који су од јуче пре подне испред зграде тужилаштва у Никшићу чекали одлуку.

Епископ Јоаникије је окупљенима, који су узвикивали "хоћемо литије", поручио да се спреме за дугу борбу.

"Хоћемо да се поштује Устав и закон, а власт све мјере које је донијела, није донијела у складу са Уставом", оценио је Јоаникије.

Поручио је да су се полицајци према њему и осталим свештеницима у притвору понашали више него коректно.

"Али чудим се нашим властима што овакве потезе предузимају као да је једини проблем вјера и црква", рекао је Јоаникије и оценио да "није добро што власти након Његоша ратују и са Светим Василијем".

Јоаникије је поновио да литија 12. маја у Никшићу није била планирана, али да, како је навео, "нијесу могли себи дозволити да повриједе народ, па су организовали молитвени ход".

Оценио да су проблеми настали тек кад се власт умешала.

Осим Јоаникија на слободу су пуштени и свештеници Слободан Јокић, Данило Зиројевић, Жељко Ројевић, Остоја Кнежевић, Мирко Вукотић, Василије Брборић, Драган Крушић и Никола Маројевић.

Руководилац Основног државног тужилаштва у Никшићу Стево Шекарић новинарима је рекао да ће детаљи у вези са одлуком да им се не продужи задржавање бити саопштени на конференцији за новинаре која је заказана за 10 часова. 

Епископу будимљанско-никшићком Јоаникију било је одређено задржавање до 72 сата због литије која је одржана на дан Светог Василија Острошког у граду под Требјесом.

Поред њега, задржавање је било одређено и за свештенике Слободана Јокића, Данила Зиројевића, Жељка Ројевића, Остоју Кнежевића, Мирка Вукотића, Василија Брборића, Драган Крушића и Николу Маројевић.

То је довело до протеста грађана широм Црне Горе који су тражили да се они пусте на слободу.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије поручио је у петак државним органима да одмах ослободе владику Јоаникија и свештенике "ако мисле за будућност своју, Црне Горе, јединство и слогу народа".

Он је оценио да власт хапшењем Јоаникија и свештенства припрема грађански рат, поручивши да је време да се "прекине са братоубиствима" у Црној Гори.

Правни експерти Епархије будимљанско-никшићке објаснили су раније зашто је незаконито да владика Јоаникије и свештеници буду у притвору.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво