Читај ми!

Бурно у црногорском парламенту, расправља се о изменама Закона о председнику

Скупштина Црне Горе након пет сати утврдила је дневни ред, чија је прва тачка предлог измена Закона о председнику Црне Горе, које је предложио Демократски фронт. Из ДПС, СДП, СД И ЛП су поручили да предложене измене закона представљају рушење Устава Црне Горе. Председница Скупштине Данијела Ђурoвић није прихватила захтев ДПС-а да се о изменама закона изјасни стручна служба Скупштине Црне Горе.

Усвајање измена тог закона, омогућило би лидеру Демоса Миодрагу Лекићу, који има подршку већине у парламенту, да формира нову владу, иако је председник Мило Ђукановић одбио да му дâ мандат за то. 

Из Демократске партије социјалиста (ДПС) тврде да су те измене закона неуставне, те да се законом покушава уредити уставни поредак Црне Горе.

Посланик ДПС-а Данијел Живковић оценио је да су предложене измене урушавање институција и уставни пуч.

"Оно што ви предузимате врло брзо ће бити заустављено на овај или онај начин", рекао је Живковић.

Посланик ДПС-а Драгутин Паповић цитирао је члан 360 Kривичног закона, којима је предвиђена затворска казна за покушај промене уставног уређења Црне Горе.

Посланик СДП-а Аднан Стриковић је казао да предложене измене нису у складу са Уставом.

И из СД-а су поручили да је основ демократије владавина права, а не већина од 41 посланика.

Посланик СД-а Борис Мугоша напоменуо је да се о предложеним изменама закона нису изјаснили скупштински одбори.

Лидер Либералне партије Андрија Поповић саопштио је да му није јасно како планирају да законом промене уставне надлежности председника Црне Горе.

Председница црногорског парламента Данијела Ђуровић истакла је да је све урађено по Пословнику и процедури.

Булатовић: Имамо 41 посланика да зауставимо Ђукановићево насиље

Посланик ДФ-а Предраг Булатовић казао је да је предлог те странке да се о изменама Закона о председнику расправља по хитном поступку.

Kаже да је циљ да се зауставе штетне последице настале одбијањем председника државе да мандат за састав владе дâ Миодрагу Лекићу.

"То се зове уставни пуч и ми смо због тога предложили овај закон", рекао је Булатовић.

Навео је када је закон предложен по хитном поступку те да се као такав може уврстити у дневни ред и без мишљења одбора.

Расправа ће се на одборима, како додаје, водити током претреса.

"Ништа није прекршено што се ДФ-а тиче и мислим да ми имамо минимум 41 посланика да се заустави насиље Мила Ђукановића", закључио је посланик ДФ-а.

О изменама Закона о председнику

Према предложеним изменама Закона о председнику Црне Горе, он је дужан предложити за мандатара за састав Владе кандидата који има подршку већине од укупног броја посланика Скупштине.

Ако те већине нема, председник подноси иницијативу за скраћење мандата Скупштини, а ако је посланици не изгласају, обавезан је да предложи кандидата са доминантном скупштинском подршком након поновних консултација. Ту могућност има и пре иницијативе за скраћење мандата Скупштини.

Према предложеним изменама, рокови за нови круг консултација су краћи и рачунају се од дана када Скупштина није усвојила предлог одлуке о скраћењу мандата.

Како се додаје, ако председник не изврши дужност поводом поступка утврђивања мандатара, ради заштите јавног интереса, мандатаром ће се сматрати кандидат који има јасну подршку већине од укупног броја посланика у Скупштини која се утврђује потписима.

"Пропуштање вршења дужности председника у поступку утврђивања мандатара у складу са овим законом сматра се разлогом за његово разрешење", наглашава се у предлогу ДФ-а.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво