Читај ми!

Дукај: "Cuba ransomware" стоји иза сајбер напада, вирус специјално креиран

Иза серије напада на инфроматичку инфраструктуру Владе Црне Горе стоји криминална група "Cuba ransomware", каже тамошњи министар јавне управе Мараш Дукај.

Прошлонедељни сајбер напади циљали су црногорски јавни комунални сектор, транспорт и сектор телекомуникација.

Дукај је навео да податак о одговорнима за напад већ стоји на дарк вебу, где ће се објављивати хакована државна документа из одређених рачунара у систему.

Према његовим речима, група "Cuba ransomware" је направила посебан вирус за напад на црногорску инфраструктуру.

"Вирус који се не може креирати ни за мјесец а можда ни за годину. Ови напади су планирани у одређеном периоду. Креирање вируса "zerodate" је коштало око десет милиона долара и нигдје до сада није употријебљен", истакао је Дукај.

Додао је да су власти у Подгорци уз помоћ америчке, француске и британске амабасаде успоставили контакте са експертима за сајбер криминал који ће, ккао каже веома брзо стићи у Црну Гору.

"Сачували смо државу и информациони систем, сачували смо персоналне податке грађана. Што се штете тиче, детаљно у овом тренутку не можемо рећи", рекоа је Дукај.

Хакери нису циљали посебни ниједну институцију, истакао је Дукај, додавши да већина институција има резервне копије података.

"Наши стручњаци су јуче покушали да врате неке информационе системе, и имали смо напад. Важно је да у овом тренутку будемо заједно, хвала медијама и ИТ сектору на коректној сарадњи", закључио је Дукај.

МУП Црне Горе саопштио је раније данас да је одобрен долазак тима ФБИ који ће учествовати и помагати у истрази о сајбер нападима у тој земљи.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво