Читај ми!

Порука са Бледа: Процес евроинтеграција Западног Балкана мора бити бржи

Процес европских интеграција земаља Западног Балкана мора бити бржи, закључак је панела "Европска унија и Западни Балкан - Ко је спреман?" одржаног у оквиру 17. Бледског стратешког форума, а на којем су учествовали, између осталих и специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар.

Говорници међу којима су били и високи представник у БиХ Кристијан Шмит, министар спољних послова Црне Горе Ранко Кривокапић, министарка спољних послова привремених приштинских институција Доника Гервала Шварц, министар спољних послова Северне Македоније Бујар Османи и министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић, сагласни су да процес евроинтеграција Западног Балкана нема алтернативу.

Мирослав Лајчак је навео да је ЕУ спремна за земље Западног Балкана и додао да је дефинитивно спремнија него пре пет година.

"ЕУ према свима мора бити иста. Западном Балкану је потребна наша помоћ", казао је Лајчак.

Лајчак самтра да је, како је рекао, "руска агресија" на Украјину показала да је процес евроинтеграција политички, додајући да ЕУ не сме да успорава евроинтеграције Западног Балкана јер ризкује да изгуби свој статус на геополитичкој сцени.

Према његовим речима, Русија је променила светски поредак успостављен након Другог светског рата, а ЕУ не сме да дозволи да се кандидати за чланство са Западног Балкана не приме у Унију у наредних пет година, јер би на тај ЕУ могла да изгуби свој статус на геополитичкој сцени.

Истиче да тренутно постоји моментум за убрзање евроинтеграција и у том смислу наводи да је одлично што су Северна Македонија и Албанија започеле преговоре.

Додаје да је за процес евроинтеграција од велике важности да Београд и Приштина наставе преговоре и дођу до нормализације односа и каже да ће недавни разговори у Бриселу бити настављени са циљем да се пронађе решење.

Када је реч о Црној Гори, Лајчак каже да морају поново пронаћи компас, а за Босну и Херцеговину, која може бити најкомпликованија због мултиетичности и неслагања међу етничким групама, каже да се очекују избори и конституисање власти.

"Имамо моменутум, морамо га искористити јер неће трајати стално", казао је Лајчак, додајући да земље Западног Балкана знају шта могу да очекују од ЕУ.

Специјални изасланик САД Габријел Ескобар истакао је да процес евроинтеграција нема алтернативу и да би и економски земље Западног Балкана боље стајале уколико би постале чланице Уније.

Истакао је да је неопходно да се поради на нормализацији односа Београда и Приштине.

"Успех нашег посла у вези Србије и Косова показује да су од Дејтона до прошле суботе сва питања конфликата пролазила кроз САД и ЕУ. То је моја кључна порука данас", казао је Ескобар.

Високи представник у БиХ Кристијан Шмит истакао је да је БиХ епицентар могућих конфликата у Европи и додао да није потребан "Дејтон 2" већ да све земље Западног Балкана саме одлуче како ће напредовати.

Доника Гервала Шварц каже да су неке земље Западног Балкана више, а неке мање спремне, док неке уопште и нису.

Истакла је да је чланство у ЕУ циљ због европских заједничких вредности.

Министарка Турковић наводи да је међу грађанима у БиХ сада мање оних који су за чланство у ЕУ и додаје да је данас ситуација гора јер се није брже реаговало.

"Над Западним Балканом наднео се мрачни облак по свим питањима и сферама. Људи су уморни, не виде будућност у региону, размишљају о исељавању из земље. Питање које се поставља је да ли ЕУ стварно жели да помогне Западни Балкан, БиХ, да постане део европске породице", казала је Турковићева.

Министар Северне Македоније Османи истиче да је та земља спремна за евроинтеграције, док црногорски министар Кривокапић каже да је Црна Гора спремнија него што је била пре шест месеци и да је лидер у региону када је реч о евроинтеграцијама, о чему, додаје, говори пет отворених од укупно шест кластера.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво