Читај ми!

Потписан Темељни уговор између државе Црне Горе и СПЦ

Темељни уговор између државе Црне Горе и Српске православне цркве потписан је у Подгорици. Патријарх српски Порфирије поручио је да је Темељни уговор био потребан и држави и Цркви. Премијер Црне Горе Дритан Абазовић истакао је да након потписивања Темељног уговора "настављамо даље". Демократска партија социјалиста (ДПС) саопштила је да ће покренути иницијативу за изгласавање неповерења Влади Црне Горе.

ДФ: Потписивањем Уговора исправљена неправда према СПЦ

Потписивањем Темељног уговора исправљена је велика неправда и дискриминаторски однос према Српској православној цркви (СПЦ) која окупља православне вернике у Црној Гори, сматрају из Демократског фронта.

У саопштењу које потписују лидери те партије Андрија Мандић, Милан Kнежевић и Небојша Медојевић наводе да је тим чином СПЦ постала равноправна са свим осталим традиционалним верским заједницама и поздравили су потписивање уговора.

"Потписивање овог уговора требало је давно завршити и читава јавност зна да је то, што се тиче ДФ-а, био императив и главна обавеза владе Здравка Kривокапића. Међутим, јасно је да тад Kривокапић, Спајић и Милатовић нису имали довољно храбрости да потпишу споразум са СПЦ, због чега су гласачи коалиције 'За будућност Црне Горе' били преварени и збуњени на дуже стазе од стране ових самозваних експерата који су се клели у СПЦ и који никад не би постали министри да није било те исте цркве и сагласности нашег политичког савеза", наводи се у њиховом саопштењу.

Они су оценили да је сада најважније што имамо закључен Темељни уговор, да је то питање коначно затворено, како би се могли посветити елиминисању нагомиланих социоекономских проблема.

"Потписивање Темељног уговора је успјех свих нас који смо се годинама борили за једнак статус Срба и вјерника СПЦ са свим другим народима и вјерским организацијама. С принципијелном упорношћу смо, заједно са народом, тражили решавање овог важног питања и од претходне владе Здравка Kривокапића, као и од ове Дритана Абазовића", казали су они.

Према њиховим речима, врло јасно су дали до знања Абазовићу да је Темељни уговор питање свих питања. "Тражили смо да се поштује изборна воља од 30. августа, и то смо чинили бескомпромисно, што је на крају и резултирало данашњим чином потписивања".

"Сви ми који смо били доследни и онда када је то било тешко, непопуларно, кад се кривично гонило, кад су многи подлегали притисцима са разних моћних адреса, имамо разлога да будемо задовољни јер ово није заслуга неке текуће, изнуђене владе, већ резултат наше доследности.

Наш политички савез је децембра 2019. године у Скупштини Црне Горе започео ову борбу која је, ношена снагом вјере и СПЦ, капитализована кроз величанствене литије у Црној Гори.

Осјећај поноса да смо учинили велику ствар, данас крунисану овим историјским споразумом, кроз вријеме ће се само потврђивати као доказ да кад у нешто снажно вјерујете, то ће бити и остварено", саопштили су из те партије.

Наводе да ДФ наставља да води рачуна о приоритетима за опоравак и напредак друштва и заштиту интереса свих грађана Црне Горе јер је данас "прави тренутак да се окренемо једни другима".

"Радуј се, Црна Горо! Сва права свима", поручили су из ДФ-а.

(Вијести
Опширније Краће

Абазовић: Данас је тужан дан само за оне који живе у прошлости

Премијер Дритан Абазовић је Kривокапићу одговорио да је данас тужан дан само за оне који живе у прошлости.

"Kада је ријеч о европском путу, у ЕУ не постоји комесаријат за религијска питања, то што су дио пропаганде у Црној Гори, то је друга прича", рекао је Абазовић.

Поновио је да је Темељни уговор треба да се потпише како би дошли до усвајања одлука за које је потребна подршка минумум 54 или 49 посланика.

"То сам рекао и прије мјесец дана, тада нисте вјеровали. Сада имамо прилику да затворимо европска питања", додао је Абазовић.

Поручио је да нико није "упао" у Црну Гору.

"Сами смо одлучили да без велике помпе и гужве, без жеље да било кога ко можда другачије мисли о том питању (Темељном уговору) провоцирамо или урадимо нешто што би некога довело до нелагоде", истакао је премијер.

Истакао је да је спреман и да иде кући, али да није спреман да неко државу држи као таоца.

"Мислили сте да ће снага једне финансијске групације, која је већ почела кампању преко квазипортала, бити довољна да утиче на премијера да се помјери са свог пута. То се неће десити. На изборима предвиђам суноврат те политике коју финансирају ти центри моћи. Волио бих да нисте на том броду, али мислим да су структуре ваше партије на том броду и зато треба да се сруши Влада", казао је Абазовић.

(РТЦГ
Опширније Краће

Ранко Кривокапић: Ово је дан који нас је удаљио од Европске уније

Министар спољних послова Црне Горе Ранко Kривокапић истакао је на седници Владе да у бриселским круговима не постоји разумевање зашто се у кључном моменту потписује Темељни уговор са СПЦ и доводи у питање историјска шанса.

Он је, цитирајући интерни документ из Брисела, који још званично није стигао у Министарство, рекао да је такав однос према историјској шанси један од разлога због којег је тренутни Нацрт извештаја Европске комисије Црној Гори за 2022. годину прилично негативан.

"Много што је учињено у историји ове државе на превару, а ово улази у дио тих историјских превара. Зато ово није обичан дан, добар дан. Зато је ово дан који нас је удаљио од ЕУ", рекао је Kривокапић коментаришући потписивање Темељног уговора са СПЦ.

Срећом, како је казао, у демократији постоје награда и санкција за грешке и успехе.

Он је казао да је циљ уговора са СПЦ био да се заустави пут Црне Горе ка ЕУ.

"Први пут је црква у приоритетима друге државе постала средство, а не основни циљ – средство да се зауставе европске интеграције Црне Горе", поручио је Kривокапић.

Истакао је да му је жао што је пропуштена прилика да већ до новембра заврше следећу фазу европских интеграција.

Навео је да ће Црна Гора изгубити месеце у изборној кампањи и да ће се све вратити на сукоб, а не на договор.

Kривокапић је у одговору казао да је премијер изнео прошлост као примарну тему и да то мисле европски партнери.

"Историјски, ви сте то ставили испред европског пута Црне Горе. Није исто католичка црква, исламска заједница и остале вјерске заједнице у Црној Гори. Да прекинемо с том преваром, јер оне нису дошле у Црну Гору анексијом Црне Горе, нису узеле културна добра Црне Горе, него су биле ту, иза Kраљевине Црне Горе и дан-данас. Ова вјерска заједница је дошла укидањем уставне, аутокефалне Црногорске православне цркве, насилном анексијом Црне Горе. Узела је туђе, односно наше. Незаконито држи културно-историјске споменике Црне Горе", рекао је Kривокапић.

(РТЦГ
Опширније Краће

Заседа Влада Црне Горе

У току је седница Владе Црне Горе.

Главна тема је, како се и очекивало, потписивање Темељног уговора, иако та тема није била у  достављеном дневном реду од преко 20 тачака. 

Седницу уживо преноси Радио-телевизија Црне Горе и Парламентарни канал.

Директан пренос седнице Владе Црне Горе

Патријарх Порфирије: Уговор био потребан и држави и Цркви, нисмо хтели ништа више од било ког грађанина

Патријарх српски Порфирије рекао је да је Темељни уговор нешто што је било потребно држави Црној Гори, као и Српској православној цркви.

Рекао је да Црна Гора увек може бити, као што је кроз векове била, домаћинска кућа за све људе, са које год стране света да долазе.

"Ја сам, пре свега, благодаран Богу данас, благодаран Вама, господине председниче Владе, на свим напорима које сте уложили са сарадницима да се перипетија која траје од 2012. заврши овде, на свечан начин, и да се потпише Темељни уговор између државе Црне Горе и Српске православне цркве", рекао је Порфирије након потписивања документа.

Поздравио је све грађане Црне Горе, без обзира на то "којем се Богу моле, или му се не моле, ком народу припадају".

"Толико тога заједничког кроз векове имамо, да је заиста луксуз да трошимо време на оно што нас разликује, и да повећавамо разлике међусобно. Векови су показали да смо једни другима потребни и да једни без других не можемо, а да све можемо онда кад смо заједно и кад у нашим срцима има места и за онога другога", додао је он.

Порфирије је казао да је захвалан на "људском осећању за ово о чему говорим".

"За чињеницу да смо упућени једни на друге и једни другима потребни. Захвалан сам и свима који су од 2012. додали један камичак у мозаик пута који нас је довео до овога. Захвалан сам и онима који се нису увек слагали да дођемо до овога момента, они су, можда и несвесно, а Бог може свакога да употреби ка добру, допринели да разумемо колико је важно да се међусобно разумемо. Да још боље разумемо колико је важно да се боримо једни за друге, да још дубље и боље разумемо колико смо једни другима потребни, и колико кад смо заједно можемо правити огромне кораке, и то у кратком времену", навео је патријарх.

Патријарх Порфирије је казао како жели да изрази и "молитвено осећање љубави и захвалности" у односу на дугогодишњег митрополита црногорско-приморског Амфилохија, који је преминуо пре две године.

Навео је да је Амфилохије наилазио на препреке и на оне који су хтели да оспоре његово "осећање Јеванђеља и потребе спасења свих људи, и осећање чињенице да је човек, не само биолошко и историјско биће, него створено за вечност".

"Он је учинио много више него бар ми из Цркве, сви заједно, да дођемо до овог тренутка. Сигуран сам да се он и данас са нама радује на небу, и да су његове молитве допринеле да ми једноставно и брзо, откада сте Ви на овом месту, па и ја на свом, дођемо до овог епилога", рекао је Порфирије, обраћајући се председнику Владе Дритану Абазовићу.

Патријарх је навео да "није било потребно много речи да се разумемо" да је овакав уговор нешто потребно држави Црној Гори и СПЦ у Црној Гори.

"Зато што ми као Црква, у било којој држави да се налазимо и у њој имамо црквену јурисдикцију, подразумева се да хоћемо да поштујемо Устав и законе сваке државе. Зато мислим да је важно да и ви, поштујући Устав и законе Црне Горе, а и ми, нисмо хтели ништа више од било ког грађанина Црне Горе везано за тему вере, нити смо имали амбиције да постигнемо више од било које друго верске заједнице. Логично је и нормално да нам није било драго да прихватимо било шта што је мање од тога. Што важи за нашу Цркву и за све вернике и заједнице у Црној Гори, ми се трудимо да где год да се налазимо као црква, ако постоје проблеми када су у питању друге верске заједнице по овим питањима, да увек раме иуз раме боримо се за права те верске заједнице, да буду у истој мери поштована и примењена као и права која ми очекујемо за себе", поручио је поглавар СПЦ.

Истакао је да циљ нису права ради права, са аспекта верских заједница.

"За нас је право само простор и могућност да можемо у пуноћи, на темељима Јеванђеља и систему вредности која црпимо из њега, допринесемо изградњи не само демократског, већ људског друштва, са циљем да сви осећају и доживљавају једни друге као браћу, као припаднике онога у чему смо сви једно – део људског рода. Све друго долази након тога", рекао је патријарх.

Захвалио је Абазовићу и сарадницима на труду и одлучности, али и грађанима Црне Горе.

"Верујем да се сви они радују, без обзира на то у којој мери ће то неко показати или не", навео је патријарх српски Порфирије.

Опширније Краће

УРА: Не забрињавају нас најаве о изгласавању неповерења Влади

У Грађанском покрету УРА поздравили су потписивање Темељног уговора и решавање овог деценијског питања којем је, како наглашавају, неосновано придат огроман значај. Поручују и да их не забрињавају најаве о изгласавању неповерења Влади.

Kако наводе у објави на Твитеру, најаве неких партија које подржавају Владу Црне Горе да ће покренути процес изгласавања неповерења, не забрињавају.

"За изгласавање неповјерења Влади неће имати већину, јер вјерујемо да ће Скупштина Црне Горе и партије у њој знати на прави начин да се одреде према одговорној и рационалној државној политици, насупрот нетрпељивости, неоснованим тензијама, проблемима и екстремизму", наводе у покрету УРА.

Додају да су им у фокусу за даље животне, егзистенцијалне теме.

"Свједочимо изванредној туристичкој сезони, боримо се за нове инвестиције и радна мјеста, бољу економију, веће плате и пензије, нове болнице и путеве. То су теме које интересују већину грађана", поручују из покрета.

Опширније Краће

СНП: Испунили смо обећање које смо дали верницима СПЦ

Социјалистичка народна партија Црне Горе (СНП) изразила је задовољство што је данас потписан Темељни уговор између Владе Црне Горе и Српске православне цркве.

"Након низа проблема и покушаја опструкције реализације овог циља, СНП са поносом истиче да смо испунили свој главни приоритет који смо поставили приликом уласка у 43. владу", саопштили су они.

Захвалили су се премијеру Дритану Абазовићу на одлучности и истрајности да ово питање приведе крају, као и патријарху српском Порфирију и митрополиту црногорско-приморском Јоаникију на "максималном доприносу и конструктивним и добронамерним сугестијама".

"СНП ЦГ је на овај начин испунила обећање које је дала свим вјерницима СПЦ у Црној Гори, као и нашим бирачима. Још једном смо показали и доказали да СНП држи до дате ријечи и да никад нисмо изневјерили грађане", казали су из те партије.

Очекују, како наводе, да ће сада започети нова ера у односима између државе Црне Горе и СПЦ и да ћемо, решавањем овог важног питања, моћи да се окренемо и другим приоритетима који стоје пред Црном Гором.

(Вијести
Опширније Краће

Абазовић: Потписан Темељни уговор, настављамо даље

Председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић је објавио на Твитеру да је потписан Темељни уговор са Српском православном црквом, чиме је, како је навео, "једно важно питање стављено ad acta".

"Потписан Темељни уговор. Једно важно питање стављено ad acta. Настављамо даље, фокус на бољем животном стандарду грађана", написао је Абазовић након потписивања. 

Абазовић је навео да је идеја потписивања Темељног уговора са СПЦ стара и да му је жао што се то није реализовало у претходном периоду.

"Међутим, Влада Црне Горе је одлучна да свим вјерским заједницама дâ потпуно идентична права и ми смо срећни и задовољни ако смо то овим чином данас допринели. Вјерујем да се на овај начин шаље порука мира, толеранције. Вјерујем да на овај начин окрећемо нови лист, да се окрећемо новим изазовима који не фале у нашем друштву и нашем окружењу, али све са жељом да на крају заиста градимо друштво правде, градимо друштво једнакости и право које тражимо за себе да дамо и другима", рекао је Абазовић.

Додао је да верује да је данашњим чином стављена тачка на један изазов који је стајао пред њима и захвалио је свима који су учествовали у процесу потписивања Уговора.

Опширније Краће

СД: Потписана капитулација, Влада треба да падне

Након потписивања Темељног уговора са СПЦ, Социјалдемократе Црне Горе су поручиле да влада Дритана Абазовића мора да падне.

"Укривено, срамно, иза блинд-врата и џипова, како се уосталом потписује свака капитулација и акт издаје, уз то са лажном информацијом од премијера да данас није потписивање, данас је потписан тзв. Темељни уговор и зато издајничка влада мора пасти! Макар сад, ако већ досад, из нама непознатих разлога, није", поручују из СД-а.

(РТЦГ
Опширније Краће

Милачић: Темељним уговором Црна Гора формално констатује вековни континуитет СПЦ на овим просторима

Потписивањем Темељног уговора између Црне Горе и Српске православне цркве (СПЦ) формално-правно ставља се тачка на вишедеценијске насртаје на једину канонски признату православну цркву у Црној Гори, Српску православну цркву, рекао је председник Праве Црне Горе Марко Милачић и додао да је та партија подржала потписивање Уговора.

"Темељним уговором са СПЦ држава Црна Гора формално констатује оно што историја констатује вјековима, а то је континуитет СПЦ на овим просторима, што је од кључне важности након деценија бруталног негирања ове ноторне чињенице, гажења елементарних права највеће вјерске организације у Црној Гори, па и покушаја отимања светиња", наводи се у саопштењу.

(Вијести
Опширније Краће

ДПС: Покрећемо иницијативу за изгласавање неповерења Влади

Демократска партија социјалиста (ДПС) саопштила је да ће покренути иницијативу за изгласавање неповерења Влади Црне Горе.

У саопштењу се наводи да је иницијатива отворена за све оне који такође сматрају да се Влада неодговорно односи према националним интересима Црне Горе.

"Данас потписани Уговор, који је противан Уставу Црне Горе, биће суспендован одмах након избора нове владе", поручују из ДПС-а.

Опширније Краће

Митрополија црногорско-приморска потврдила потписивање Темељног уговора

Потписивање Темељног уговора Владе Црне Горе и Српске православне цркве потврдила је и Митрополија црногорско-приморска.

Истиче се да су, осим патријарха српског Порфирија и премијера Црне Горе Дритана Абазовића, потписивању присуствовали митрополит црногорско-приморски Јоаникије, министар правде у Влади Црне Горе Марко Ковач, епископи сремски Василије, зворничко-тузлански Фотије милешевски Филарет, захумско-херцеговачки Димитрије и будимљанско-никшићки Методије.

Присутни су били и потпредседник Владе Владимир Јоковић и министар за људска и мањинска права Фатмир Ђека, министар здравља Драгослав Шћекић.

Опширније Краће

Темељни уговор између државе Црне Горе и Српске православне цркве (СПЦ) потписали су у Вили "Горица" у Подгорици патријарх српски Порфирије и црногорски премијер Дритан Абазовић.

Абазовић је на Телеграму објавио и фотографију на којој се виде он и патријарх српски Порфирије док потписују уговор.

Потписивању Темељног уговора присуствовали су и црногорски министар правде Марко Ковач и митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Ни Влада Црне Горе ни Српска православна црква нису раније званично најавили долазак патријарха Порфирија у Подгорицу и тачан датум потписивања Темељног уговора није био јавно саопштен.

Мања група грађана протестoвала је у близини Виле "Горица" против потписивања Темељног уговора, а полиција је блокирала прилаз Вили, преносе црногорски медији.

Министар правде Црне Горе Марко Ковач раније је најавио да ће Темељни уговор са СПЦ бити потписан у првој половини августа, истичући да не види потребу да се било шта мења у тексту тог документа који је усвојила Влада Црне Горе.

Влада Црне Горе усвојила је Темељни уговор 8. јула, а премијер Абазовић и председник Црне Горе Мило Ђукановић сагласили су се 19. јула да уговор још једном треба да провере правни експерти.

понедељак, 27. март 2023.
11° C

Коментари

Nije baš lako...
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
B1 i B6 za Regeneraciju Diskova
Дискус хернија, болест 21. века
ma kakav vrabac
Дискус хернија, болест 21. века
Re: pretplata
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања