Читај ми!

Потписан Темељни уговор између државе Црне Горе и СПЦ

Темељни уговор између државе Црне Горе и Српске православне цркве потписан је у Подгорици. Патријарх српски Порфирије поручио је да је Темељни уговор био потребан и држави и Цркви. Премијер Црне Горе Дритан Абазовић истакао је да након потписивања Темељног уговора "настављамо даље". Демократска партија социјалиста (ДПС) саопштила је да ће покренути иницијативу за изгласавање неповерења Влади Црне Горе.

Темељни уговор између државе Црне Горе и Српске православне цркве (СПЦ) потписали су у Вили "Горица" у Подгорици патријарх српски Порфирије и црногорски премијер Дритан Абазовић.

Абазовић је на Телеграму објавио и фотографију на којој се виде он и патријарх српски Порфирије док потписују уговор.

Потписивању Темељног уговора присуствовали су и црногорски министар правде Марко Ковач и митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Ни Влада Црне Горе ни Српска православна црква нису раније званично најавили долазак патријарха Порфирија у Подгорицу и тачан датум потписивања Темељног уговора није био јавно саопштен.

Мања група грађана протестoвала је у близини Виле "Горица" против потписивања Темељног уговора, а полиција је блокирала прилаз Вили, преносе црногорски медији.

Министар правде Црне Горе Марко Ковач раније је најавио да ће Темељни уговор са СПЦ бити потписан у првој половини августа, истичући да не види потребу да се било шта мења у тексту тог документа који је усвојила Влада Црне Горе.

Влада Црне Горе усвојила је Темељни уговор 8. јула, а премијер Абазовић и председник Црне Горе Мило Ђукановић сагласили су се 19. јула да уговор још једном треба да провере правни експерти.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво