Читај ми!

Шеф хрватске дипломатије оптужује српске власти за провокацију

Хрватски министар спољних и европских послова Гордан Грлић Радман оптужио је председника Србије Александра Вучића за провокацију, тврдећи да је званични Загреб за његову планирану посету Јасеновцу сазнао "незваничним каналима".

"Према незваничним информацијама сазнали смо да би председник Србије Александар Вучић уз претходну посету Доњој Градини посетио и спомен подручје Јасеновца, Пакрац, не знамо још која места. Тај изостанак дипломатске процедуре која најављује долазак високог званичника сматрамо неприхватљивим", рекао је Гордан Грлић Радман на ванредној конференцији за медије поводом забране Вучићу да дође у приватну посету Јасеновцу.

Грлић Радман је рекао да је амбасади Србије у Загребу у петак после подне уручена нота, након што су, како је навео, сазнали "да српска страна још не намерава да обавести хрватске власти о свом доласку", преноси ХРТ.

У ноти се, како је рекао, наводи да Министарство спољних послова Хрватске подсећа да приликом сваке посете страних званичника време, прилика и план посете треба да буду део договара две стране.

"Хрватска није информисана, то је за Хрватску неприхватљиво и сматрамо то недобронамерним. Мислимо да то није искрено, да то није одавање пијетета жртвама него да је више мотивисано унутрашњеполитичким потребама у Србији, а пре свега формирања српске владе", поручио је Радман.

Према његовим речима, хрватска влада се искрено залаже за нормализацију односа две земље, што је и европска пракса. Он такође тврди да "нико више од хрватске владе и премијера Пленковића није показао укључивост, толеранцију и пружио руку у искреном дијалогу".

Грлић Радман је Србију оптужио да се још није суочила с прошлошћу.

недеља, 10. децембар 2023.
2° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу