Читај ми!

Контроверзе због фотографије куне на кованици од једног евра у Хрватској

У Хрватској је пре неколико дана представљено како ће изгледати хрватске кованице евра, а дизајнери који су победили на конкурсу добили су и новчане награде. Сада се, међутим, доводи у питање порекло фотографије куне која је искоришћена за дијазн кованице од једног евра.

Хрватски портал Индекс пише да корисници друштвених мрежа указују на сличност куне са кованице од једног евра представљене пре неколико дана и фотографије куне која је објављена на интернету.

Људи у коментарима на мрежама углавном указују на сличности између куне с кованице и обриса куне на фотографији.

Упозоравају на сличност позе у којој се налази животиња, гране на којој стоји, али и ситнијих детаља, попут положаја репа или беле боје која се налази животињи на врату, наводи Индекс.

Сам аутор фотографије са интернета је Шкот Ијан Х. Лич, који за Индекс каже да фотографија куне која је искоришћена за дизајн кованице евра припада њему и да је снимљена у Шкотској 8. jуна 2005. године.

"Можда ће публицитет натерати организаторе такмичења да ступе у контакт са мном. Не смета ми фотографија и драго ми је видети је тамо. Међутим, желео бих бити службено признат као фотограф и можда добити накнаду за коришћење фотографије. Такође, не мислим да особа која је украла моју фотографију треба да буде награђена са готово 10.000 евра", рекао је Лич за Индекс

Портал додаје и да су на интернет страници фотографа све фотографије заштићене ауторским правима и да се не смеју користити у било којем облику без његовог претходног допуштења.

Награђени дизајнер који је креирао како ће изгледати кованица од једног евра још се није огласио, наводи Хрватска-радио телевизија.

ХРТ додаје и да је конкурс за избор дизајна еврокованица водила Комисија за новац Хрватске народне банке, те да су сви такмичари морали да приложе изјаву којом гарантују да су власници ауторских права.

"Комисија за новац хитно је приступила провјери идејног рјешења хрватске стране еурокованице с мотивом куне. По завршетку провјере, Комисија ће о својој одлуци информирати јавност", одговарају из Хрватске народне банке за ХРТ.

петак, 29. септембар 2023.
23° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"