Читај ми!

Бошњаци и Хрвати без договора о Изборном закону БиХ, наставак преговора следеће недеље

Представници Бошњака и Хрвата у Неуму нису после три дана преговора постигли коначан договор о изменама Изборног закона БиХ, али су, како је истакнуто, приближили ставове и разговоре ће наставити већ идуће седмице у Сарајеву.

Разговори о изменама Изборног закона БиХ у Неуму водили су се још од четвртка, а у њима су поред званичника Хрвата и Бошњака из Федерације БиХ учествовали и Метју Палмер, специјални изасланик САД за изборну реформу, и Ангелина Ајхорст, представница Европске уније за реформу Изборног закона.

Помака има, пре свега, око техничких питања, попут транспарентности и интегритета изборног процеса. Али окосница овог и свих претходних разговора јесте избор чланова Председништва и Дома народа - око чега су супротстављене хрватска и бошњачка страна.

Хрвати желе да им се омогући легитимно представљање на свим нивоима власти, пре свега у Председништву БиХ. Бошњаци су за брисање етничких префикса.

Да ли су ставове приближили, није баш јасно из изјава лидера двеју бошњачких партија.

Бакир Изетбеговић, лидер СДА, рекао је да није постигнут договор, али да су преговарачи јако близу, као и да мисли да је по питању Дома народа ствар решена и да су када је реч о функционисању Федерације БиХ и чланова Председништва БиХ јако близу договора.

За разлику од Изетбеговића, Фахрудин Радончић, председник СББ-а, рекао је да су преговори пропали и да су све странке – СДА, НиП, СББ, НЕС биле веома јединствене да се не дозволи да етничко јача у односу према држави БиХ.

"Пробошњачка делегације била је веома јединствена. Сви смо поражени, овакав епилог да немамо предлога законског решења могу додатно усложнити веома компликоване односе између Хрвата и Бошњака", рекао је Радончић.

Ипак, преговори, како су рекли и Изетбеговић и Радончић, биће настављени у Сарајеву, а осим крупних политичких питања у вези са изборима чланова Председништва БиХ као и Дома народа, било је говора и о техничким изменама Изборног закона БиХ који нису толико спорни, али је питање да ли ће на крају бити усвојени.

Председник ХДЗ-а у БиХ Драган Човић рекао је да одређен искорак постоји.

"Неки ће рећи, остало је још мало разлика, треба то још усагласити. Разматрамо неколико модела и први пут смо јутрос разматрали један модел који је дошао с бошњачке стране, тако да имамо нека три модела која су још у фази покушаја међусобних усаглашавања", наводи Човић.

Додик: Готово да није било никаквог помака

Српском члану Председништва Милораду Додику, који је све пратио из Бањалуке - Човић је, изгледа, пренео другачији утисак.

"У овом тренутку, и оно што сам могао да чујем од Драгана Човића, готово није било никаквог помака, приближавања. Понекад је то личило да иде негде, а онда чим прође пар сати дође неки други предлог. Општи утисак је да политички представници муслимана нису хтели договор, они имају, по њима добру варијанту да опет изаберу Комшића и у том погледу задају дефинитивни политички ударац Хрватима као конститутивном народу на овим просторима", изјавио је Додик.

Сматра да то није добро и да је проблем једног конститутивног народа проблем сва три конститутивна народа.

Ајнхорст: Квалитетан састанак, разговори ће се наставити 

Међународни представници даље договоре препуштају домаћим политичарима, који би могли да се састану у Сарајеву већ наредне недеље.  

"Имали смо квалитетан састанак и конструктиван, веома комплексна питања. У основи могу рећи да ће се разговори наставити", рекла је Ајхорстова додајући да ће се о избору чланова Председништва и функционалности Федерације БиХ разговори наставити, али да странке морају радити још више.

Палмер: Наћи модел који ће омогућити Хрватима исту заступљеност

Палмер је рекао да се разговарало конструктивно и отворено, али да се није дошло до краја процеса и да питања која су решавана неће нестати са сцене.

"Потребно је наћи одговарајући изборни модел који ће омогућити Хрватима да имају исту заступљеност у институцијама", рекао је Палмер.

Избори у БиХ требало би да се одрже на јесен. Према речима високог представника, ако не по новим, онда по постојећим одредбама изборног закона. У том случају, према ранијим најавама, упитан би био излазак на изборе за Хрвате, али и странку Милорада Додика.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара