Читај ми!

Нови протест у Подгорици против образовања мањинске владе, захтев да се већина договори

Због најаве изгласавања неповерења актуелној влади и могућег формирања мањинске црногорске владе, грађани су и вечерас протестовали у Подгорици су и вечерас.

Грађани су се окупили испред Храма Христовог васкрсења, а потом кренули у протестну шетњу до зграде црногорског парламента, преноси Радио-телевизија Црне Горе.

Током шетње до зграде Скупштине Црне на челу колоне била је истакнута парола – "гласове краду за ДПС владу".

Како наводе Вијести, присутнима се претходно код Храма обратио посланик Демократске Црне Горе Момо Kопривица који је поручио је окупљеним грађанима да заједно крену "у одбрану Црне Горе по мјери свих њених грађана".

Посланик Партије пензионера, инвалида и реституције Црне Горе (ПИР) Момо Јоксимовић позвао је лидере у парламентарној већини да се договоре, а у случају одржавања ванредних избора предложио отворене листе.

Репортер РТС-а каже да су му окупљени код црногорског парламента рекли да је било мало више људи него на претходним протестима када су се окупљали испред зграде Владе.

Наводи да је општа порука на протесту била да се не прекраја изборна воља грађана од августа 2020. године, а на помен лидера покрета УРА и потпредседника црногорске владе Дритана Абазовића окупљени су узвикивали "издаја, издаја".

На питање РТС-а о томе шта је био предмет разговора Абазовића и патријарха српског Порфирија у Београду из УРА кажу да је посета била приватне природе.

С друге стране, лидери Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић састали су се у престоници Србије са председником Александром Вучићем.

Да Кривокапићеву владу ускоро стиже крај, може се закључити из изјаве самог премијера који је за РТЦГ рекао да сумња да ће потписати Темељни уговор са СПЦ, додавши да би то могао да буде "неко из Социјалистичке народне партије".

Пут ка разрешењу кризе могао би да се назре 3. и 4. фебруара, када ће се у Скупштини Црне Горе гласати о иницијативи Кривокапића да се смени Абазовић, да се скрати мандат парламенту и да се распишу ванредни избори, као и о захтеву лидера Покрета УРА да се парламент изјасни о поверењу Влади. 

Протести у Подгорици се од сада одржавају четвртком и недељом, а у другим градовима осталим данима.

До сада је одржано неколико протеста, а није познато ко је званични организатор.

Од партија парламентарне већине протесте су подржале Демократе, Уједињена Црна Гора и Права Црна Гора, као и део министара у Влади.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара