Читај ми!

Кривокапић: Сумњам да ћу ја потписати Темељни уговор

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић каже за ТВЦГ да је све урадио што је било до њега када је реч о Темељном уговору са Српском православном црквом, али сумња да ће га он и потписати. Тврди да у Темељном уговору нема суштинских промена у односу на нацрт који је послат Патријаршији 21. јула.

Здравко Кривокапић је рекао да Уговор може бити потписан до 4. фебруара.

"Вјерујте да ја сумњам да ћу ја потписати тај Уговор управо због оваквих изјава. Те изјаве су од стране сличних адреса долазиле и блаженопочившем митрополиту Амфилохију. Ја сам на једно питање одговорио да је ово игра политичара и из Црне Горе и из Београда и великог броја наручених политичких аналитичара", поручио је Кривокапић.

Кривокапић каже како је циљ свега тога да се након 4. фебруара, како наводи, појави спасилац "српства и СПЦ у имену некога другог".

На питање ко би то био из Црне Горе, Кривокапић каже, неко из СНП-а.

"Логично је да то тако буде, можда то буде и Абазовић, па је сад припремио терен да се то догоди", навео је Кривокапић.

Наводи и да су поједине тачке уговора, а које део јавносто оспорава, идентичне онима из уговора који су раније потписани са Светом столицом, Исламском и Јеврејском заједницом.

"Копи-пејст члан осам као у осталим уговорима", казао је Кривокапић и додао да је уговор у потпуности усаглашен са Уставом, законима Црне Горе и упоредном праском са раније потписаним уговорима.

На питање да ли ова Влада броји последње дане, каже да ће се одговор на то питање добити у Парламенту.

"Мој став је да до овог тренутка није требало доћи, да је ова Влада очистила и припремила њиву за орање, ако је то она урадила зашто треба да иде са политичке сцене", упитао је Кривокапић.

Више је наводи разлога за покретање питања поверења Влади, а кључни су у интересним круговима који се налазе, како каже, и у Црној Гори, али и у ближем окужењу.

"Већ одавно постоје назнаке да је ова Влада непожељна и буквално тако и јесте. Ово је влада која је покушала да буде апсолутно грађанска и наравно потпуно демократска, како би на тај начин заживјела демократија у Црној Гори", наводи Кривокапић.

"Догодиће се то што се мора догодити"

Каже да је Влада урадила све што је до ње, а да је сада све у рукама посланика у Скупштини.

"Као што знате инцијатива је једном поднесена, одложена, а други пут тешко да може да не буде изгласана, јер би то била бламажа највеће партије - ДПС-а. То била и бламажа и за главног подносиоца иницијативе, а то је ГП УРА", навео је Кривокапић.

Он је казао да су се створили предуслови да су сви против ове Владе, а бране је, како додаје грађани и Демократе ЦГ.

"Догодиће се то што се мора догодити", навео је Кривокапић.

Каже да је узрок томе незадовољство појединих политичара, који нијесу ушли у Владу, и да такво стање, додаје Кривокапић, траје од формирања Владе.

"Овдје је рачуница једноставна, свако води рачуна о свом рејтингу. То је највећи проблем Црне Горе", поручио је црногорски премијер.

Пита и зашто се креће у смену Владе баш након усвајања бројних закона и програма "Европа сад" у Скупштини.

"Ако се формира нова влада која се назива мањинска, ја мислим да ће бити тај програм бити угорожен. Зато што ти коју учествују у тој композицији казали су да не вјерују у тај програм", саопштио је Кривокапић.

Није логично, додаје, да неко ко је био против буџета и Европа сад, спроводи тај програм.

"Ја бих замолио да сада сви они који су били против програма "Европа сад" не користе повластице тог програма. Да формирамо један фонд гдје ћемо да вратимо паре и да их усмјеримо ка најсиромашнијим", сугерисао је Кривокапић.

Како је појаснио, у том контексту, мисли на одређене посланике у Скупштини.

Кривокапић је навео и да не бежи од одговорности и да у вођењу Владе није био диктатор.

"Ја сам желио да ослободим сваког министра да својом креативношчу да најбоље Црној Гори да дјелујемо као тим", каже премијер.

Од априла се, како наводи, појављују сигнали да треба да прати рад одређених министара. Због тога је ангажовао, како додаје, саветнике и тимове за праћење рада тих министарстава.

"Од септембра почиње невјероватна кампања која се ради од потпредсједника Владе и министра вањских послова. Ја сам то пратио и знао да они раде против ове Владе", саопштио је Кривокапић.

Каже да је био изненађен када је, не случајно на Богојављење, поднесена иницијатива за рушење Владе.

"То траје планирано. Погледајте изјаве предсједника ДПС-а, посланика СДП-а то је све било планирано", казао је Кривокапић.

Он наводи и да се, након "рогамског споразума" сада дешава нови "београдски споразум", под покровитељством одређене политичке структуре у Београду и веже се, како додаје, за ДФ и потпредседника Владе Дритана Абазовића.

"О чему они тајно преговарају? Ја нијесам имао ни један једини тајни разговор. Од новембра до данас био је велики број тајних договора који иду на то да из подрума извуку ДПС, то је главана прича", наводи предсједник Владе.

О сусрету Абазовића и патријарха Порфирија

Каже и да није информисан о чему је Абазовић у Београду разговарао са патријархом Порфиријем.

"Управо такав стил понашања, шара - вара, то је стил понашања. Како то може да буде да ви идете у приватне посјете. Како то може да ви идете у приватне посјете Дубаију, како ја немам исте шансе од стране АСК-а. Ја сам за обичну карту коју је платио почасни конзул и да сам спавао двије ноћи у манастиру Свете горе то је био проблем. Зашто неко не постави питање колико кошта једно ноћење у скупом хотелу, не за једну особу него за делегацију", пита Кривокапић.

Каже да га Абазовић није консултовао за путовања у Београд, Америку, Дубаи и Тирану.

Одговарајућу на питање зашто Абазовића није вратио са тих путовања, као што је то учинио са шефом дипломатије Ђорђем Радуловићем, Кривокапић каже да су све то осим пута у САД, била приватна путовања. 

Највећи проблем Црне Горе је, према његовим речима, покушај да се спречи шверц у свим областима, цигарета, великим дијелом дроге и наравно оружја, који иде транзитом кроз Црну Гору.

"Све ове активности смо ми интезивно радили. Зашто ова Влада мора да падне, управо један од разлога је зато што смо смањили шверц и на тај начин угрозили интересе шверцера и организованих криминалних кругова, који су сигурно у вези са одређеним политичарима", саопштио је Кривокапић, не желећи да износи више детаља.

"Имао сам и ја понуде, не желим о томе да причам", навео је Кривокапић.

Није хтео да каже од кога је и какве понуде имао. "Ја ћу то да оставим за своје мемоаре", казао је Кривокапић.

Питао је и да ли је могуће да је један шпедитер одговоран за 400 килограма кокаина, који је пронађен овог месеца.

"Ја сам, о том случају, само добио један извјештај у којем ниједна чињеница није изнесена, него сијасет погрешних претпоставки", навео је Кривокапић.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара