Читај ми!

Пуповац: Резултати пописа очекивани, пад броја Срба знатно већи од хрватског просека

Председник Српског народног вијећа и представник Срба у хрватском Сабору Милорад Пуповац каже за Радио Београд 1, поводом пописа становништва у тој земљи, да је пад броја Срба знатно већи од хрватског просека, али да је још рано говорити да ли ће се то одразити на мањинска права српског народа.

Према последњем попису становништва у Хрватској број становника смањио се за скоро 400 хиљада. Смањен је и број Срба који живе у Хрватској, у неким местима и за 30 одсто. Иако нису објављени детаљни резултати пописа, председник Српског народног вијећа и представник Срба у хрватском Сабору Милорад Пуповац каже за емисију У средишту пажње да су резултати пописа очекивани.

"То није изненађење. Ратне године, економско заостајање, атмосфера која не доприноси перспективи и могућност људи да оду у треће земље довели су до резултата да Хрватска од 1991. године до данас изгуби милион становника, а у последњих 10 година готово 400 хиљада", истиче Пуповац.

Према његовим речима, пад броја Срба је знатно већи од хрватског просека, који је 10 одсто. У српским срединама је то знатно више, наводи Пуповац.

Срби према уставном закону остварају своја права на писмо, језик и друга идентитетска питања. Због последњег пописа очекује се да у појединим срединама број Срба буде испод трећине, а трећина становништва је неопходан услов за остваривање права из уставног закона.

За Милорада Пуповца још увек је рано да говори да ли ће се то и десити, јер се очекују детаљнији резултати пописа. Међутим, верује да у већини средина неће доћи до укидања права Срба и објашњава разлоге већег пада броја становника у српским срединама.

"Срби су нешто старији од просека хрватског становништва, нарочито у повратничким срединама. То је један од разлога промене демографске слике Срба у Хрватској. Пад се десио и зато што су људи морали да бирају између пребивалишта у Хрватској и пребивалишта у Србији или Републици Српској, односно Босни и Херцеговини. Одлазак Срба у треће земље са целим породицама је још један разлог њиховог мањег броја у Хрватској", сматра Пуповац.

"Изјава председника Хрватске није председничка"

Одговарајући на питање новинара о боравку Милорада Пуповца на прослави Дана Републике Српске, председник Хрватске Зоран Милановић је на Пантовчаку рекао: "То је небитно јер Пуповац не представља никога осим шачице својих пајдаша, иако је део власти у Хрватској"

За Пуповца изјава председника Хрватске није председничка.

"Изјава није ни у складу са уставним одредбама Устава Републике Хрватске, а ни у складу са уставним законом о правима националних мањина. Милановићева изјава није показатељ политичке културе Хрватске у којој је питање признавања националних мањина и њихових представника важна претпоставка демократске културе и прогресивног политичког усмерења", сматра Пуповац.

Председник Српског народног вијећа и представник Срба у хрватском Сабору Милорад Пуповац закључио је да је за Србе у Хрватској значајно смањивање тензија и негативног става и мржње која, како каже Пуповац, још увек постоји према Србима.

Према његовим речима, од пресудног значаја је да односи између Београда и Загреба буду што је могуће мирнији, ако већ не могу бити пријатељски или партнерски.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво