Читај ми!

Тло у Хрватској се не смирује, људи спавају у возилима и двориштима

У Хрватској се поновно осетило подрхтавање тла у раним јутарњим сатима. Према првим извештајима, потрес са епицентром код Петриње био је јачине 3,8 јединица по Рихтеру, а догодио се око 4.30. Нови и нешто јачи потрес, са епицентром 10 километара западно од Петриње, догодио се oко девет сати, преносе тамошњи медији. У последња 72 сата на том подручју било је више од 90 потреса. Рушевине се и даље претражују.

Људи у Сисачко-мославачкој жупанији у овом тренутку имају довољно хране, али сада су им потребне грејалице, грађевински материјал и цераде, каже шеф хрватске Горске службе спасавања. 

Рано јутрос у неколико места стигле су мобилне кућице за смештај особа погођених потресима.

Митрополија загребачко-љубљанска апеловала је за помоћ настрадалима у земљотресима који су у последња три дана погодили Петрињу и Сисак и позвала све људе добре воље да се придруже хуманитарној кампањи.

Парох у Петрињи Саша Умићевић, који је и сам изгубио дом приликом земљотреса, обилази места око Петриње и каже да је ситуација на терену катастрофална, а многи људи су још на отвореном.

"Имамо доста људи који спавају у аутима. Покушавамо да дођемо до контејнера како би се људи за прву руку ту сместили, покрили најлонима и церадама куће које прокишњавају. Стање је хаотично. Куће су срушене, људи су у страху. Многе куће су за рушење и људи се немају где вратити. Ја сам овде само због народа јер више немам ни где да живим, ни где да богослужим. Ту сам да се нађем народу при руци. Хвала Богу, глава је на раменима", каже петрињски парох Умићевић.

Идентична ситуација је и у Глини, људи су ван кућа, спавају у возилима и двориштима. Очекују се да у току дана стигну мобилне кућице за смештај угрожених породица. Помоћ стиже са свих страна, каже парох у Глини Горан Каламанда, али страх је и даље свеприсутан.

"Остао сам и без куће и без цркве. Једна црква је потпуно уништена, а друга није у употреби, још се процењује ниво штете. Приоритет су сада наши људи. Ми ћемо зидове подићи и саградити, али битно је помоћи нашем народу. Толико се страх увукао у људе, овде се мало- мало осете подрхтавања" објашњава парох у Глини Горан Каламанда.

Србија је упутила Хрватској милион евра за санацију штете настале због разорног земљотреса. Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позива, међутим, Владу да хитно упути материјалну и новчану помоћ и малобројним Србима и Српској православној цркви на подручју Баније, коју је погодио земљотрес.

Он истиче да је без помоћи шанса за опстанак нашег народа у погођеним подручјима далеко мања.

"Без конкретне помоћи Србије прети реална опасност да ће малобројни Срби и СПЦ остати без икакве конкретне подршке и помоћи и да ће бити препуштени сами себи у овом веома тешком тренутку. Добро је познато да су малобројни Срби у Хрватској, не само на подручју Баније већ на читавом крајишком простору, после завршетка II светског рата грађани другог реда и дискриминисани у свим областима друштвеног живота", истиче Линта.

Град Београд упутио је донацију Митрополији загребачко-љубљанској Српске православне цркве од 100.000 евра за куповину 30 мобилних смештајних јединица.

У оквиру хуманитарне акције "Банија је наша кућа", Српско народно веће отворило је мултивалутни рачун у Загребачкој банци за помоћ страдалима у Банији.

Наменски динарски рачун отворио је и Црвени крст Србије, а по утврђивању јасне намене прикупљена средства биће пренета Хрватском Црвеном крижу, са којим су у сталном контакту.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво