Коронавирус у региону, тестирани ђаци и наставници из Бањалуке негативни

У Бањалуци је коронавирусом заражен мушкарац средњих година који се вратио крајем фебруара из Италије и његов син. Обустављена настава у Основној школи "Бранко Ћопић" у Бањалуци коју је похађао дечак који је заражен вирусом. Нико од 26 тестиране деце и 12 наставника нема коронавирус, али ће остати у изолацији наредних 14 дана.

У Републици Српској, Словенији и Мађарској, регистровани су први случајеви заразе коронавирусом. 

Хрватска влада прогласила је опасност од епидемије корона вируса. Северна Македонија је продужила забрану окупљања до 13. марта и захтевала да се спортска такмичења одржавају без публике. У Скопљу је један хотел стављен у карантин због сумње да су два госта инфицирана.

У Словенији су потврђена два случаја, а тамошњи министар здравља каже да је прва заражена особа стигла у земљу из Марока, преко Италије. 

У Бањалуци је заражен мушкарац средњих година који се вратио крајем фебруара са рада у Италији и његов син који иде у осми разред. Обустављена је настава у Основној школи "Бранко Ћопић" коју је похађао дечак који је заражен вирусом. У Бањалуци је заседао Кризни штаб за ванредне ситуације. 

Министар здравља Ален Шеранић потврдио је нико од 26 тестиране деце и 12 наставника нема коронавирус. Стигли су резултати тестова и сви су негативни. Они ће ипак остати у изолацији наредних 14 дана и тестови ће бити поновљени.

Отац и син који су заражени вирусом су у изолацији у Клиничком центру и њихово здравствено стање је стабилно. Надлежне службе настављају да прате ситуацију и о свим новим мерама јавност ће, кажу на време бити обавештена.

Спроводе се појачане мере дезинфексије, грађани се позивају да поштују препоруке. Помоћ Републици Српској је понудио кинески амбасадор али и министар здравља Србије.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик је рекао да нема разлога за панику.

У Мађарској заражена два студента из Ирана, заседао оперативни тим

Потврђено је и да у Мађарској има оболелих - заражена су два студента из Ирана. Два студента која се не познају а студирају на два факултата у Будумпешти били су у посети породицама у Ирану. Тамо су се очигледно заразили вирусом и дошли су у Мађарску крајем фебруара. Ту нису испоштовали правило да се 14 дана буде у карантину.

Они су хоспитализовани у једној будимпештанској инфективној клиници. Иначе, још 39 особа је у карантину.

Заседао је државни оперативни тим који чине највиђи државни и медицински званичници Мађарске. Председавао је премијер Виктор Орбан, који је рекао да је најпречи задатак да се сачувају животи и да ће за то бити на располагању сви државни ресурси и да ће се спречити ширење вируса.

"Оба иранска студента су у добром здравственом стању, немају температуру, имају само благе симптоме болести. Све до потпуног оздрављења, ирански студенти остаће у потпуној изолацији", каже Јанош Славик, инфектолог Средишње болнице у Будимпешти.

"Сви материјални и људски ресуси стављени су на располагање оперативном тиму за одбрану од заразе, имамо довољно лекара, медицинског особља и техничких средстава, попут маски", каже Виктор Орбан.

Због коронавируса појачана је контрола на граници Србије са Мађарском. Гранична санитарна инспекција дежура 24 сата. Формирана је и соба за изолацију а у протекла 24 сата издато је једно здравствено упозорење за путника који је долазио из Италије. Сви који долазе из заражених подручја подвргавају се интервјуима, бесконтактном мерењу темепратуре. 

У Србији нема заражаних коронавирусом. Према најновијим подацима објављеним у 18 часова на сајту Министарства здравља, у националној лабораторији Института "Торлак" тестирано је 56 особа, и сви узорци су негативни.  

петак, 31. март 2023.
16° C

Коментари

UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
Re: Trans šta?
Синтија Никсон открила да јој је најстарије дете трансродно
Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно