ИЗ ЧАСА У ЧАС

Заставе на пола копља, 23 мртва и 600 повређених у снажном земљотресу у Албанији

Најмање 23 особе су погинуле и више од 600 је повређено у разорном земљотресу, јачине 6,4 јединице Рихтерове скале, који је јутрос у 3.54 погодио околину Драча. Трага се за преживелима у рушевинама. Потрес се осетио на читавом Балкану. Србија и друге земље света упутиле помоћ. Четвртак дан жалости у Албанији, одлучила влада у Тирани.

23.20 - У рушевинама пронађена двадесет трећа жртва земљотреса.

19.10 - Влада Албаније прогласила је 27. новембар даном жалости због жртава земљотреса у којем су погинуле 22 особе, јавља дневник Шекули. Заставе на свим институцијама ће бити спуштене на пола копља.

19.00 - Број жртава земљотреса порастао је на 22. 

18.55 - Амбасада Србије је у контакту са удружењима припадника српске заједнице и, према њиховим наводима, нема повређених ни погинулих Срба, каже за РТС амбасадор Мирољуб Зарић.

18.30 – Пронађена је још једна жртва земљотреса. Број погинулих је порастао на 21.

18.05 – Премијер Еди Рама и лидер опозиционе Демократске странке Љуљзим Баша одвојено обилазе погођена места. Баша је позвао Раму да без одлагања уведе варедно стање у земљи, пренела је Радио-телевизија Албаније.

17.50 – Број погинулих порастао је на 20. Из рушевина је извучено 45 преживелих, а трага се за још 10 до 15 људи, јавља ТВ Тирана.

16.45 – Албанска телевизија Панорама јавља да је број жртава порастао на 18. Из рушевина извучено укупно 42 људи.

16.25 – Транспортни авион Ц-130 "херкулес" грчког ратног ваздухопловства слетео на аеродром Ринас. Грчки спасиоци прва су страна екипа која је стигла у помоћ Албанцима страдалим у земљотресу.

16.10 – Енергија која је ослобођена приликом земљотреса једнака је енергији која се ослобађа при удару три атомске бомбе или 60.000 тона ТНТ експлозива.

15.30 – У разорном земљотресу порушено је око 500 објеката у Тирани, рекао је градоначелник Тиране Ерион Вељиај.

15.20 – Репортер Радио-телевизије Србије Андрија Игић налази се у месту Туман, које је након земљотреса потпуно резорено

15.10 – Од почетног потреса, у Албанији су забележене 253 сеизмичке активности, саопштио је албански геолошки институт.

14.10 – Joш два тела пронађена у Драчу. Спасиоци трагају за преживелима. Застава на згради Председништва Албаније спуштена на пола копља. 

14.00 – Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије упутиће 13 припадника Специјалистичког тима за претрагу и спасавање из рушевина ради пружања помоћи након земљотреса који су се догодили у близини Тиране и Драча, саопштио је МУП. 

13.15 – Mинистарство одбране саопштава да је пронађена још једна, тринаеста, жртва земљотреса у граду Лач. До сада је из рушевина спасено 39 особа.

12.45 – Расте број жртава разорног земљотреса у Албанији. Према последњим информацијама, погинуло је 12 особа – седам у Драчу и пет у Туману. 

12.20 – Радо Брајовић из Драча посведочио је за РТС да је земљотрес био јак, те да је стање у граду тешко. "Има много штете, повређених. Надам се да ће бити што мање жртава, за сад се ништа још не зна", рекао је Брајовић. 

12.10 - Министар здравља и социјалне заштите Огерта Манастирлиу изјавио је да је 176 грађана хоспитализовано само у Драчу, док је у комплексу болница на најугроженијим подручјима - Тиране, Драча, Крује, Кубине и Лежа - смештено 600 повређених. 

11.50 – Премијерка Ана Брнабић упутила је саучешће премијеру Албаније и свим породицама које су изгубиле своје најмилије у разорном земљотресу. 

11.40 – Министарство одбране је саопштило да је пронађено беживотно тело у рушевинама у Туману. То је девета жртва земљотреса, преноси Панорама

11.00 – Влада Румуније је преко Сектора за ванредне ситуације послала у Албанију војне авионе са специјалним тимом за потрагу и спасавање. Из албанског министарства одбране наводе и да се очекује долазак спасилачких тимова из Турске и Италије.  

10.50 – Према подацима министарства одбране Албаније у земљотресу је погинуло осам особа, наводи Панорама.

10.10 – Београдски медији преносе да је Србија је послала ватрогасну екипу, као прву помоћ у отклањању последица. 

9.46 – Министарство одбране саопштило је да је погинуло најмање седам људи. Седма жртва земљотреса пронађена је код Љеша, наводи Панорама.

9.34 – Председник Србије Александар Вучић упутио је писмо саучешћа председнику и премијеру Републике Албаније Илиру Мети и Едију Рами, поводом снажног земљотреса који је погодио ту земљу. 

9.30  Албански премијер Еди Рама написао је на Твитеру да су премијери Италије и Грчке Ђузепе Конте и Кирјакос Мицотакис наредили да се као помоћ у Албанију пошаљу летелице са специјалним тимовима.

9.25 – Посетиоци портала РТС-а јављају да су земљотрес осетили током ноћи и у Београду, Новом Саду, Пожеги, Крушевцу. 

8.59 Радио-телевизија Албаније јавља да се у рушевинама у Туману налазе две породице од осам и пет чланова и да је у току акција спасавања. Панорама наводи да су 22 особе спасене из рушевина у Драчу.

8.50 - Повређено је више од 300 особа. Хитне службе примиле су скоро 400 позива за помоћ.

8.40 - Министарство одбране Албаније потврдило је да је погинуло најмање шест особа, преноси Ројтерс. 

8.10 – Међу повређенима и погинулима нема држављана Србије, каже за РТС Амбасадор Србије у Тирани Мирољуб Зарић. Делегација од 100 привредника је тренутно у Тирани због међународног сајма, али су сви на безбедном. 

8.06 – Министарство одбране Албаније потврдило је да су у земљотресу погинуле најмање четири особе, преноси портал Панорама.

7.50 – Пет особа страдало у земљотресу, четири жене у месту Туман и једна особа у Драчу, наводе албански сајтови.

7.37 Јачина накнадног потреса била је 5,4 јединице по Рихтеру, забележио је Амерички геолошки завод.

7.19 – Три особе погинуле су у земљотресу, потврдило је министарство одбране Албаније, преноси портал Панорама.

7.13 – Joш један снажан потрес забележен је око 7.10, јавља Ројтерс.

У земљотресу у Албанији погинуле су најмање 23 особе. Више од 600 повређених хоспитализовано је широм Албаније. Из рушевина је извучено 45 преживелих, а трага се за још 10 до 15 особа.

Епицентар земљотреса био је на дубини од 12 километара, а осетио се у Црној Гори, Северној Македонији, Србији, Грчкој, Хрватској и БиХ.

Међу стадалима има и деце.

У Драчу су страдале две особе из Гњилана, браћа Шемсeдин и Иса Абази, јавио је представник Приштине у Албанији Наит Хасани.

Велики број објеката се срушио или је претрпео знатну штету.

Медији јављају да су највећу штету претрпели Драч и Туман, место удаљено 35 километара од Тиране.

Албански медији јављају да је реч углавном о старијим објектима, рекао је за РТС амбасадор Србије у Тирани Мирољуб Зарић.

У Драчу је пала цела петоспратница, а из рушевина је спасено једно дете, јављају локални медији.

Паника се осетила широм земље, а грађани Тиране изашли су на улице, неки са бебама у наручју.

Многе породице су још под рушевинама, док спасиоци покушавају да помогну затрапаним становницима.

Из рушевина је извучен и дечак, којег је телом заштитила бака.

Серија земљотреса у Албанији наставила се и током дана.

Школе у Албанији не раде, док је аеродром "Мајка Тереза" у Тирани, поново отворен, након краће блокаде због велике материјалне штете.

Све спортске дворане у престоници Албаније отворене су за збрињавање грађана.

Тешка ноћ за 50 српских привредника

Међу жртвама земљотреса нема држављана Србије, али је тешку ноћ имало око 50 српских привредника, учесника Међународног сајма у Тирани.

Међу њима су и Краљевчани којима је и даље жива слика земљотреса, који је разорио њихов град 2010.

"Ми смо сви смештени у хотелу у Тирани. Ево ја сам био на 20. спрату, то се прилично јако осетило и било је јако непријатно, целу ноћ нисмо спавали", каже Александар Радовановић, директор Центра ПКС-а за регионалну сарадњу.

Премијер Албаније Еди Рама најављује да ће се спасиоцима прикључити и екипе из Србије, ЕУ, Турске, Америке.

"Све државне структуре су на ногама од тренутка када су потреси почели. Интезивно се ради како би се спасило све што је могуће на неколико фаталних тачака у Драчу и Туману'', рекао је Рама. 

На Твитеру је написао да се интензивно ради на томе да се спаси сваки могући живот и да је снажан земљотрес проузроковао озбиљне последице.

"Ово је драматичан тренутак у коме морамо бити мирни, стајати једни поред других и суочити се са тим ударцем. Учинићемо све што је у нашој моћи да заједно са пријатељима превазиђемо ову ситуацију", навео је Рама.

Помоћ из Србије

На основу договора председника Србије Александра Вучића и премијера Албаније Едија Раме, Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије упутиће 13 припадника Специјалистичког тима за претрагу и спасавање из рушевина ради пружања помоћи након земљотреса који су се догодили у близини Тиране и Драча.

Специјалистички тим Сектора за ванредне ситуације користиће опрему за отклањање последица земљотреса, тачније за бушење и ломљење бетона и подизање терета насталих урушавањем објеката.

Помоћ су упутиле и друге земље Европе и света.

Влада Албаније прогласила је 27. новембар даном жалости због жртава земљотреса, јавља дневник Шекули. Заставе на свим институцијама ће бити спуштене на пола копља.

Земљотрес нешто мање снаге од 5,3 јединице Рихтера догодио се у непосредној близини у септембру ове године и тада је повређено најмање 70 људи, а оштећено је 500 кућа.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво