Серија накнадних потреса у Албанији

Сеизмолошки заводи у региону регистровали су током ноћи и јутра серију земљотреса у Албанији. После најјачег, забележеног јутрос око четири сата, уследила је серија накнадних потреса. Сеизмолог РСЗ Бранко Драгичевић каже за РТС да се, због ослобађања преостале сеизмичке енергије, нови потреси могу очекивати наредних дана и месеци.

Медији у региону различито јављају о јачини накнадних потреса, али према ономе што јавља Амерички геолошки завод, најјачи у тој серији био је 5,4 јединице по Рихтеру.

Тло је у Албанији подрхтавало и током поподнева, када је у околини Драча забележен земљотрес јачине три јединице Рихтерове скале.

Сеизмолог Републичког сеизмолошког завода Бранко Драгичевић каже за РТС да је, после главног земљотреса забележеног јутрос око четири сата, било неколико десетина накнадних потреса.

"То је нека сеизмичка закономерност, да се после главног удара, у наредном периоду ослободи преостала сеизмичка енергија. Може да траје неколико дана и месеци, чак и година", објашњава Драгичевић.

Немогуће је предвидети да ли се у другим државама региона у наредном периоду може очекивати неки снажнији потрес.

"Немогуће је предвидети такав сценарио, ми се не бавимо предвиђањима. Међутим, није искључено да се у околини утиче на тајминг земљотреса који су већ предодређени да се догоде", напомиње Драгичевић.

Сеизмолог РСЗ каже и да није реално очекивати да је јутрошњи земљотрес направио озбиљнију штету у остатку региона.

Једина последица у другим земљама је шок који су доживели тек пробуђени грађани, констатује Драгичевић.

Начелница у Заводу за сеизмологију Црне Горе Јадранка Михаљевић каже да је земљотрес који је јутрос погодио Албанију један је од најјачих које су регистровали инструменти, поред оног који је 1979. године погодио Црну Гору.

Михаљевићева је у Јутарњем програму РТЦГ рекла да се земљотрес снажно осетио и у Црној Гори, а да је овом потресу у Албанији претходили неколико слабијих.

"Можемо рећи да је земљотрес од 21. септембра који је износио 5,8 по Рихтеру био увод у активацију сеизмогене зоне. Тло и даље ради. Послије овако јаког земљотреса може се очекивати велика серија земљотреса. Обично то смиривање траје неколико мјесеци", рекла је Михаљевићева.

број коментара 0 Пошаљи коментар