Прети ли Федерацији БиХ политичка блокада након избора?

Општи избори у БиХ су завршени, зваични резултати се очекују, а победници су мање-више већ познати. Судећи према атмосфери на политичкој сцени БиХ готово је извесно да ће се на формирање власти у Федерацији БиХ причекати, посебно због компликовања односа Хрвата и Бошњака, након избора Жељка Комшића за хрватског члана Председништва БиХ.

Комшић је захваљујући бошњачким гласовима на изборима поразио актуелног члана Председништва и лидера ХДЗ БиХ, Драгана Човића, чија странка је, међутм, освојила апсолутну победу и виђена је у власти на нивоу Федерације и државе, као и у кантонима које чини већинско хрватско становниство.

Човић, који је протелог викенда боравио у Загребу, где је о изборном и постизборном процесу разговарао са хрватским државним врхом, поручио јуче да је измена Изборног закона услов за успостављање власти, коју је могуће формирати без његове ХДЗ.

"Изборни закон мора бити претходна фаза тражења партнерства са странкама с којима ћемо направити нову реформску агенду у којој би требало дефинисати економску стабилност, правну сигурност и европски пут БиХ", рекао је Човић за босанскохерцеговачко издање Вечерњег листа.

Према његовим речима, ХДЗ ће сачекати резултате избора, а до тада ће пронаћи партнере са којима ће бити могуће променити Изборни закон како се више никада не би догодило да се уђе у изборну кампању, без обзира о којем нивоу је реч, а да нису спроведене основе легитимног заступања.

"Уставни суд је утврдио да су констутивни народи наткровљујуће начело Устава и то нико не може игнорисати", поручио је Човић и поновио да након ових избора Бошњаци имају два члана Председништва.

"Ради се о једном делу радикалних политичких странака у Сарајеву које виде БиХ као унитарну и једнонационалну која, опет ћу поновити, никада неће бити таква. Ја искрено заговарам партнерство и пријатељски однос са нашим бошњачким пријатељима. Никада се нећу уморити од те приче", нагласио је Човић.

Рекао је и да га тренутно не интересује ниједна функција у власти и да му је приоритет покушај реализације равноправности Хрвата.

Та Човићева порука, међутим, у већем делу јавности БиХ, странака, па и међу међународним представницима, протумачена је као уцена.

Поводом Човићеве изјаве из Канцеларије високог представника у БиХ (ОХР) кажу да је за жаљење што странке нису постигле договор о изборној реформи у вези са Домом народа ФБиХ.

Они сматрају да се могао пронаћи компромис, али додају није било политичке воље како би се озбиљно решило ово питање.

"На босанкохерцеговачким институцијама је да пронађу решење које ће омогућити несметано формирање власти. Ниједна политичка партија не би требало да блокира спровођење изборних резултата", навели су из ОХР.

Поводом Човићеве најаве могуће блокаде успостављања власти, огласила се и Амбасада САД у БиХ оценивши да је "неодговорно држати будућност земље таоцем ради постизања политичке користи".

Из америчке амбасаде рекли су за портал Кликс да је благовремено формирање власти одговорност изабраних босанскохерцеговачких званичника, да би се обезбедила континуирана стабилност земље и усвајање реформи неопходних за европске интеграције БиХ.

Уместо блокаде сугеришу да би политичке странке требало да раде унутар успостављеног политичког оквира, у духу компромиса како би унапредиле своје циљеве.

Подсетили су и да је међународна заједница покушала у последњих годину дана да помогне дијалог политичких странака у решавању изборних закона, али да услед недостатка политичке воље за компромисом, договор није постигнут.

Из босанско-унитаристичких (грађанских) политичких странака Човићу су поручили да на њих не може да утиче ултимативним захтевима, а ако му треба партнер за то мораће га, кажу, потражити негде на другом месту, пре свега у Странци демократске акције, Бакира Изетбеговића.

"Ми нећемо пристати на било чије уцене, поготово никада и ни по коју цену нећемо подржати ничији, па ни предлог ХДЗ-а који уводи додатну дискриминацију", рекао је председник СДП БиХ Нермин Никшић.

Из Комшићеве Демократске фронте, која је виђена као вероватни коалициони партнер СДП-а, Човићу су поручили да на његове захтеве, које сматрају ултиматумом, неће пристати.

"Недопустив је Човићев став о условљавању формирања власти доношењем измена изборног закона", изјавио је у уторак за регионалну телевизију Н1 члан председништва ДФ и новоизабрани заступник те странке у парламенту БиХ Џенан Ђонлагић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво