Назире ли се светло на крају грчко–македонског тунела?

Нови помак у решавању питања имена Македоније. Македонија и Грчка формираће радне групе, предвођене министрима спољних послова, како би разговарале о том спору. А нова рунда преговора са посредником УН требало би да буде 17. јануара у Њујорку. Које су опције могуће и какав је пут до компромиса?

Македонско питање које корен вуче из 19. века, а 25 година окосницу проблема чини име, могло би да добије одговор у наредним месецима.

"Охрабрили смо медијатора да изађе са почетним оквиром и ми ћемо на нивоу министара брзо по добијању тога, преговарати, формираћемо преговарачке тимове. Важно је да смо се са колегом Никосом и министром Коцијасом растали са уверењем да има воље на обе стране", истиче министар спољних послова Македоније Никола Димитров. 

Грчки премијер Алексис Ципрас поручује да је прозор за решење овог питања отворен, уколико се покаже да су ставови македонског суседа искрени.

До решења, спекулише се о могућим именима са географском одредницом – Горња, Вардарска, али и Нова Македонија.

"Зашто је Нова Македонија најлошије решење? Зато што потврђује све спекулације да су нас измислили Тито и Коминтерна и да постојимо од 1944. Ако смо ми новомакедонци, шта су наши родитељи, шта је мој деда који је рођен пре 150 година, шта је он ако није Македонац?!", наводи аналитичар из Скопља Ристо Никовски.

Аналитичар Нано Ружин истиче да ће увек бити незадовољних.

"Битно је да се нађе решење, да Македонија сачува индентитет али и да омогући себи улазак у НАТО и да почну преговори са ЕУ", напомиње Ружин. 

А баш због грчког вета, својевремено није могла у НАТО. Име Македонија, Грчка не прихвата, јер за њу симболизује претензије према њеној истоименој области. Зато је у Уједињене нације ушла као Бивша Југословенска Република Македонија.

"Извесно је да је дошло до приближавња са Атином, али чини ми се да власт у Македонији понавља исте грешке као и претходна, воде се тајни преговори и не пита се народ", сматра уредник спољне рубрике Српске економије Митко Арнаудов. 

Сагласност за промену назива власт ће морати да потражи од грађана на референдуму. За уставне измене биће потребна двотрећинска подршка, тј. и подршка опозиције.  

А решење би, према очекивањима македонског премијера, могло да се нађе у првих шест месеци године. За то време Бугарска која председава Унији, иако ју је признала под уставним именом, ту државу ће звати Бивша Југословенска Република Македонија.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво