Хрватска прихватила споразум о арбитражи

Хрватски сабор, већином гласова, дао сагласност Влади да потпише споразум о арбитражи са Словенијом. Сабор усвојио и Изјаву о непрејудицирању, према којој се ништа неће сматрати пристанком Хрватске на захтев Словеније за територијалним контактом са отвореним морем.

Посланици Хрватског сабора, већином гласова, дали су сагласност Влади да потпише споразум о арбитражи између влада Хрватске и Словеније. Сабор је усвојио и Изјаву о непрејудицирању.

Према Изјави, ништа у споразуму о арбитражи се неће сматрати пристанком Хрватске на захтев Словеније за територијалним контактом са отвореним морем. Изјава ће бити потписана уочи саборске ратификације споразума.

После целодневне бурне расправе, за потписивање споразума гласало је 80 посланика, 45 их је било уздржано, док је осам посланика било против.

Осим посланика владајуће коалиције, споразум је подржала и Хрватска народна странка. Посланици Социјалдемократске партије били уздржани, иако су четири посланика те странке, ипак, гласали против споразума.

Током расправе у Сабору, посланици владајуће коалиције су истицали да Споразум о решавању граничног спора са Словенијом Хрватској отвара пут ка Европској унији.

Отварање европске перспективе

Премијерка Јадранка Косор је одбацила тврдње опозиције и поједних стручњака за међународно право да се споразумом Хрватска одриче дела територије, наводећи да је реч о "решавању граничног проблема и отварању европске перспективе".

Позвала се на ставку из споразума према којој ће сви рокови пред арбитражним телом почети да теку од тренутка када Хрватска потпише претприступни споразум о уласку у ЕУ, што гарантује, како је рекла, да Словенија као чланица ЕУ, неће бити превилегована.

Премијерка је одбацила тврдње опозиције да је споразум о арбитражи резултат уцене. Опозиција је највише критиковала што се у споразуму помиње "додир" Словеније с отвореним морем, указујући да арбитражни суд сходно томе неће одлучивати има ли Словенија уопште право на то.

СДП је условила подршку споразуму објавом листе арбитара који ће одлучивати о разграничењу и режиму на мору. Споразумом је предвиђено да ће се судије бирати са листе коју предлажу председник Европске комисије и комесар за проширење ЕУ.

Према Споразуму, успоставља се међународни арбитражни суд који ће утврдити линију границе две земље на мору и копну, везу Словеније према отвореном мору и режим за коришћење релевантних морских подручја.

Врућа саборска дебата

Током данашње расправе владајућа коалиција је тврдила да се Хрватска не одриче своје територије и да се, за разлику од претходног предлога европског комесара Олија Рена, више не говори о контакту, већ о вези Словеније према отвореном мору.

"Ово је за мене патриотска одлука. Патриотизам се оцењује тиме јесмо ли на завршетку преговора са Европском унијом. О томе одлучујемо у парламенту", изјавила је Јадранка Косор, председница Владе Хрватске.

Посланици Социјадемократске партије су тврдили да се арбитражни споразум не разликује од претходног, Реновог предлога.

"Десетак водећих стручњака за међународно право сматрају да тај споразум није добар и о томе јавно говоре", истакао председник СДП-а, је Зоран Милановић.

Против потписивања споразума изјаснила се и хрватска Католичка црква, која сматра да Влада не може да продаје хрватску територију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије