Продаја гласова за изборе у БиХ и на интернету

Међу стотинама огласа на порталу за куповину и продају у Босни и Херцеговини налазе се и они којима се тргује гласовима за предстојеће локалне изборе.

Особа, чији је идентитет познат редакцији Ал Џазире, свој глас продаје за 50 конвертибилних марака, односно 25 евра. Уколико гласа цела породица, каже, цена може бити и нижа.

Према речима те особе, у понуди је најмање осам гласова, а у случају да се свих осам прода у пакету, цена је нижа - 40 марака, однос 20 евра по гласу.

Иначе, цене гласова су веома различите и крећу се између пет, до 50, па и 100 евра.

"Немам разлога да не гласам, ја сам неопредељен политички, мени је то све исто. И што не би сад гласао ако мени неко да нешто за то?", поручио је саговорник Ал Џазире који продаје гласове преко интернет огласа.

Саговорник тог медија каже да нема идеју како да докаже да је свој глас дао ономе ко је за то платио, но објашњава да су му све опције отворене.

У Коалицији "Под лупом" бележе такве неправилности у предизборном процесу.

Апеловали су на Централну изборну комисију и истражне органе да санкционишу починиоце, али се није догодило ништа.

Вехид Шехић из те коалиције оценио је да је реч о неодговорности, како је рекао, апсолутно свих, па и грађана.

"Не пријављујемо и оно што видимо, а представља сумњу у кривичне радње. Институције не раде свој посао. Многе институције чекају да им донесете све здраво за готово што се народски каже. И кад живите у тако неодговорном друштву онда је тешко очекивати промене", навео је Шехић.

У ЦИК-у БиХ кажу да у овом тренутку неће давати изјаве за медије, да ће све приговоре размотрити на седницама.

Извештај Коалиције "Под лупом" су добили, али већина приговора је, кажу, неоснована, јер не садржи доказе. Уколико их нађу, како истичу, покренуће поступак или пријавити истражним органима.

Са друге стране, од почетка кампање за октобарске изборе, Тужилаштво БиХ није примило ниједну пријаву о неправилностима.

Тужилаштво и продају гласова истраживало је 2010.

На списку осумњичених било је неколико десетина особа, међу њима највише чланова и симпатизера Народне странке Радом за бољитак, осумњичених да су гласове за ову странку плаћали по педесет евра.

Утврђено је да су једни новац добијали одмах, други накнадно, из федералног буџета намењеног пољопривреди.

Тако је, подсећа овај медиј, Ненад Комшић из Кисељака добио подстицај за развој пчеларства, иако се никада није бавио пчеларством.

"Ја узгој пчела немам, то је био лажни подстицај", рекао је Комшић.

Због куповине гласова и притиска на гласаче државни Суд је 2013. осудио две особе - једну условно, друга је затворску казну од пола године заменила новчаном.

Реч је о особи којој је странка осигурала компензацијски мандат у Парламенту Федерације. Челници странака због истог кривичног дела нису санкционирани.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије