Додик против "пакета" САД и ЕУ

Представници странака БиХ упознати са предлогом мера САД и ЕУ. Лидер СНСД-а Милорад Додик сматра да тај предлог представља директно кршење Дејтонског споразума, на шта Република Српска као један од потписника, не може и неће пристати.

Политичке странке у БиХ упознате су са "пакетом" мера које предлажу САД и Европска унија, уз образложење да би се тиме обезбедила бржа интеграција Босне и Херцеговине у ЕУ.

Лидер СНСД-а Милорад Додик сматра да предлог пакета који би требало да буде предмет сутрашњег разговора у Бутмиру представља директно кршење Дејтонског споразума, укључујући и Анкес 4. Устава БиХ на шта Република Српска , као један од потписника, не може и неће пристати.

Додик је навео да достављени предлог показује само да су претходни разговори, које су вођени са домаћим лидерима, били параван за "пакет" који је већ био сачињен, "очигледно по вољи само једног конститутивног народа у БиХ - Бошњака".

"У потпуности смо изненађени саджајем предлога пакета који нам је прослеђен и сматрамо га антидејтонским, политички некоректним и неприхватљивом основом за разговор", навео је Додик у писму упућеном амбасадору САД-а Чарлсу Инглишу и шведском Председништву ЕУ, у који је агенција Срна имала увиди.

Амерички амбасадор у БиХ Чарлс Инглиш најавио је раније да ће "пакет" укључити "решавање питања потребних за трансформацију Канцеларије високог представника међународне заједнице у Канцеларију представника ЕУ, као и уставне промене које ће омогућити да се убрзају преговори са Унијом и НАТО".

Он је уочи сутрашњег наставка преговора у Бутмиру позвао лидере БиХ да искористе ангажовање Запада и да се договоре о реформама које ће убрзати интеграцију њихове земље у Европску унију и НАТО.

На првом састанку у војној бази у Бутмиру, код Сарајева, 9. октобра, европски и амерички званичници представили су лидерима политичких странака у БиХ начела потребна за убрзање реформи на путу БиХ ка евроатлантским интеграцијама. Учесницима састанка, тада међутим, није представљен никакав документ.

Број коментара 42

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара