Именован нови премијер Румуније

Румунски председник Трајан Басеску именовао привредног стручњака Лучана Кроиторуа за новог премијера Румуније. Неизвесна подршка парламента саставу и програму нове владе.

Председник Румуније Трајан Басеску потписао је декрет о именовању Лучијана Кроиторуа, тренутно саветника гувернера Националне банке Румуније, за новог премијера.

Лучијан Кроитору је обавезан да у року од десет дана представи парламенту састав и програм владе. Уколико парламент не прихвати такав предлог, председник ће морати да поднесе други, што би продужило политичку кризу у земљи.

У румунском парламенту се после пада владе Емила Бока, пре два дана, формирала нова већина састављена од четири опозиционе партије која је јуче предложила председнику за премијера градоначелника града Сибиња, Клауса Јоханиса.

Лидери нове већине су изјавили да ће они и даље подржавати Клауса Јоханиса, што доводи у питање да ће председников предлог бити изгласан.

Парламентарну већину сада чине Социјалдемократска партија (ПСД), Национална либерална партија (ПНЛ), Демократски савет Мађара (УДМР) и Конзервативна партија (ПЦ), које заједно имају вeћину од 65 одсто у парламенту.

Председник ПНЛ Крин Антонеску је изјавио je да је Басескуова одлука "политички неодговорна" и да ће се период за формирање нове владе продужити.

Председник ПСД Мирчеа Џоана је оценио да Басеску "не жели нову владу до председничких избора и намерава да учини све како би влада Емила Бока и даље остала на власти, јер је она њему потребна за победу на председничким изборима".

Председник Трајан Басеску је навео да предлаже Лучијана Кроиторуа за премијера јер је он изузетни економиста и радио је четири године у одбору ММФ-а, па је самим тим стручан за преговарање са финансијским институцијама, што је сада Румунији преко потребно.

Аналитичари оцењују да ће политичка криза још дуго да траје јер ће се тешко формирати нова влада, а ако се председник и политичари не буду сложили, то ће имати катастрофални утицај на економску кризу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара