Хебранг неинформисан - ХРТ крив

Иако Хрватска радио телевизија функцију јавног сервиса номинално испуњава, на удару ових дана је Информативни програм. ХРТ-ом нико није презадовољан, али ни прекритичан, што показује да се не удварамо никоме, поручују челни људи ХРТ-а.

Медијски јавни сервис Хрватске ових је дана, често, и сам вест. После једног коментара у квизу "Желите ли да постанете милионер", Тарик Филиповић замало да остане без ангажмана, а после кокетирања с председничком кандидатуром, Денис Латин и емисија "Латиница" враћају се на екране тек у јануару.

Најновија вест из Загреба гласи: Изборни штаб ХДЗ-овог кандидата Андрије Хебранга оптужује ХРТ да је њиховом дојучерашњем члану, данас независном кандидату за председника, пре емисије саопштио питања из опште културе, па је тако Андрија Хебранг оставио далеко лошији утисак од Надана Видошевића.

Где је граница између јавног интереса, и комерцијалног интереса који пред медије поставља тржиште?

Први човек ХРТ-а сматра да предводи јавни сервис који је, за разлику од већине на овим просторима, успоставио баланс између квалитета и гледаности.

"За мене је гледаност бит нашег посла, а ако она доноси и добар маркетиншки приход, онда је то за мене и додатни успех", рекао је генерални директор ХРТ-а Вања Сутлић.

Функцију јавног сервиса, готово сви ће вам рећи, ХРТ номинално испуњава. Има научне, образовне и садржаје за децу. На удару је Информативни програм.

"Смене су почеле пре две године, сузбија се сваки покушај да се бавимо истраживачким новинарством, људи се демотивишу, притискају, стављају се на места која нису адекватна њиховим способностима. Јако тужна и лоша фаза за ТВ новинарство у Хрватској", сматра аутор емисије "Латиница" Денис Латин.

Челни људи ХРТ-а кажу да с Медијским јавним сервисом Хрватске нико није презадовољан, али ни прекритичан и да то, како наводе, показује да се не удварају никоме. Програмско веће, које се из стручног угла бави програмом, и само је на удару критике.

Нада Зграбљић-Ротар са Универзитета у Задру сматра да би требало осамосталити потпуно рад Програмског већа ХРТ-а, али да без обзира на поједине "ексцесе и приговоре ствари сада иду у добром смеру".

Стручњаци подсећају да је, упркос критикама јавности и многих институција, уочљив велики напредак, посебно у односу на период пре 10 година.

Независност у раду руководство ХРТ-а заснива на чињеници да о њиховим приходима више не одлучују Влада и парламент.

Осим маркетинга, највише 9 минута у сату, законском одредбом дефинисано је да ТВ претплата износи 1,5 одсто просечне нето месечне зараде, што је сада око 10 евра.

На ХРТ-у, заједно са спољним сарадницима, има око 4.000 људи, а план је да из фирме, на разне начине, ускоро оде осам стотина људи.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара