Западни Балкан у ЕУ до 2016. године

У анализи извештаја Европске комисије о проширању ЕУ, британски дневник Фајненшел тајмс наводи да је чланство Србије, Црне Горе и Албаније "мало вероватно" пре 2016, док би Хрватска и Исланд у Унији могли да се нађу већ 2012. године.

Британски дневник Фајненшел тајмс, у тексту о новом извештају Европске комисије о будућем проширању ЕУ, доноси табеларни преглед "личних карти" осам земаља претендената на чланство у ЕУ.

ФТ наводи да би Хрватска могла да уђе у ЕУ 2012, као и Исланд, док се за Србију, Црну Гору и Албанију каже да је њихово чланство "мало вероватно" пре 2016. године.

Уз оцену да су седам балканских земаља и Исланд добили позитивну оцену свог напретка ка ЕУ, лист додаје да је Европска комисија поручила Хрватској да више ради на искорењивању корупције, независности судства и да побољша сарадњу са истражним телима Хашког трибунала за ратне злочине, како би убрзала свој пријем у ЕУ.

У случају Турске и Македоније, датум уласка у ЕУ "није на видику", иако су ове две земље кандидати за чланство од 2005. године, наводи британски дневник.

Европска Комисија је у извештају препоручила Македонији да почне преговоре о учлањењу, који су у застоју четири године због спора са Грчком око имена.

Неименоване дипломате ЕУ рекле су "Фајненшeл тајмсу" да нема знакова да ће нова грчка социјалистичка влада дозволити наставак преговора ЕУ са Македонијом.

Комисија је поручила Турској да хитно "уклони сенку" са својих преговора са ЕУ тако што ће отворити луке за бродове кипарских Грка.

У најновијем извештају, Европска комисија је у случају Турске користила "релативно уздржан" језик.

То, по оцени "Фајненшел тајмса", указује да Комисија није желела да отуђи Турску од Европске уније, у тренутку кад свеобухватни споразум о Кипру улази у деликатну фазу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара