Инцко: Време за измену Дејтона

Високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко изјавио да се нада да су "босански политичари свесни" да је дошло време за даље кораке када је реч о Дејтонском споразуму.

Високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Валентин Инцко сматра да је време за даље кораке када је реч о Дејтонском споразуму.

"Дејтон је засигурно најбољи устав који је могао бити написан на једном аеродрому у року од три недеље. Он је пре свега окончао рат и патње становништва. Међутим то је било пре 14 година. Сада је време зрело за даље кораке. Надам се да су тога свесни и босански политичари", истакао је Инцко у интервјуу бечком дневнику "Пресе".

"Радимо на томе да се канцеларија високог представника претвори у канцеларију једног изасланика ЕУ. Циљ је да напредујемо од Дејтона у правцу Брисела, и да логику Дејтона замени логика ЕУ", поручио је Инцко.

Према његовим речима то би пратило и повлачење међународних мировних снага.

"Било би добро ако би повлачење било спроведено тек три до шест месеци по затварању канцеларије високог представника", рекао је Инцко.

ЕУФОР гаранција мира

Према његовим речима присуство снага ЕУФОР-а представља нешто што жели обично становништво, као гаранцију за мир, али и бољу политичку климу.

Инцко је истакао да је, према проценама експерата, безбедносно стање у Босни и Херцеговини већ годинама стабилно и да не постоји опасност од новог оружаног сукоба.

Упитан шта се протеклих година у Босни уопште побољшало и шта су проблеми Инцко је реако да смо протеклих година били сведоци политичке кризе која се ових недеља заоштрила.

"Због тога су преговори о новом уставу тако битни. У поређењу са 1996. годином данас стање изгледа много боље. Тада је било де факто три војске и нико није могао ни замислити да ћемо имати некада заједничко министарство одбране. Међутим, у политичкој области напредујемо преспоро. Премало се дешава за једноставно становништво. БиХ има велико богатство природних ресурса и људског капитала. То што се то благо не користи ме боли", истакао је аустријски дипломата.

Што се тиче суђења против некадашњег председника РС Радована Караџића пред Хашким трибуналом Инцко је оценио да ће он многе људе подстити на време између 1992. и 1995. године, да ће наново отворити ране, али да ће уједно представити и процес помирења.

"До помирења може доћи само на основу истине, а она ће бити истражена пред Хашким трибуналом", закључио је Инцко.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара