Балкан све ближи ЕУ

Земље региона напредовале на путу ка Европској унији, закључила Европкса комисија у свом годишњем извештају. Рен: БиХ не може у преговоре с ЕУ као квази протекторат.

У годишњем извештају Европске комисије о напретку земаља Западног Балкана на путу ка Европској унији наглашено је да су земље региона за последњих годину дана напредовале у европским реформама.

Европска комисија у свом извештају ипак истиче да су и даље присутни проблеми у владавини закона, реформи правосуђа и борби против корупције.

У извештају је наведено да су политичке реформе у Црној Гори настављене, док се поразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ у целини "глатко спроводи".

Нужно је, међутим, да власти у Подгорици покажу опипљиве резултате у реформи правосуђа и борби против корупције, истиче Комисија.

Хрватска би могла у 2010. години да оконча технички део преговора о чланству у ЕУ, будући да су кључне политичке реформе настављене у тој земљи.

Комисија наводи да је Македонија такође остварила важан напредак у испуњавању главних задатака у партнерском програму за учлањење у Унију, међутим, неопходно је да се што пре да нађе узајамно прихватљиво решење за билатерални спор Атине и Скопља око имена Македоније.

Рен: Лидери у БиХ морају да се договоре око Устава

Европски комесар за проширење Оли Рен позвао је у Бриселу политичке лидере у Босни и Херцеговини да се договоре око реформе Устава, указујући да само функционалне државе могу ући у ЕУ.

"Захтев за чланство у ЕУ може бити разматран само када канцеларија високог представника међународне заједнице буде затворена. Никакви квази протекторати не могу ући у ЕУ", истакао је Рен на конференцији за штампу поводом представљања годишњег извештаја Европске комисије о напретку земаља западног Балкана.

Рен је подсетио да је прошле недеље одржан састанак у Бутмиру, на којем су лидери политичких странака у БиХ разговарали са шефом шведске дипломатије Карлом Билтом и замеником државног секретара САД Џејмсом Стајнбергом о начинима да се превазидје застој у БиХ.

"Идуће недеље у уторак и среду поново ћемо се састати у БиХ. Наш циљ је да БиХ постане кредибилан подносилац захтева за чланство у НАТО и ЕУ. За то је потребно да земља стане на своје ноге, без изасланика међународне заједнице или ЕУ", поручио је Рен.

"Циљ је даље да се договоримо око уставних промена које би направиле од БиХ функционалну државу, коју би могли сматрати кандидатом за приступање Унији. Не ради се о уставној револуцији, већ радимо на основама Дејтона. Не намеравамо да имамо максималистичке агенде, већ само да разговарамо о функционалности државе", закључио је Рен.

Хрватска "на корак" до окончања преговора

Хрватска идуће године може да заврши приступне преговоре с ЕУ, а да би се то десило мора да појача напоре у реформи судства, као и борбу против корупције и организованог криминала, поручио Оли Рен.

Европски комесар је нагласио да се од Хрватске тражи и да омогући приступ Хашког трибунала документима везаним за операцију "Олуја" које тражи дуже време.

Комисија је у стратегији проширења предложила Савету ЕУ да успостави ад хок техничку групу за израду нацрта Приступног споразума на темељу текстова које је припремила Комисија.

Ако Хрватска испуни све отворене критеријуме на време, приступни преговори, укључујући и прелазне аранжмане могли би се завршити 2010. године, рекао је Рен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара