Одзвонило повицима "Убиј Србина"

Хрватска оштро против позива на насиље на спортским теренима. Премијерка Јадранка Косор најавила прекиде утакмица и телевизијских преноса. Дивљаштво нећемо толерисати, рекла Косор.

Хрватска влада и Сабор, после утакмице младих фудбалера те државе и Србије у Вараждину, најавили оштре мере против дивљања навијача на спортским приредбама, а Хрватска радио-телевизија саопштила да ће убудуће, у таквим приликама, искључивати тон.

"У име владе осуђујем такву врсту дивљаштва и порука је да то нећемо толерисати, то нико више не може толерисати", рекла је хрватска премијерка Јадранка Косор са саборске говорнице, после чега је сазвала седницу кабинета на којој ће бити дефинисане мере државе против навијача.

Расправа у Сабору уследила је после новог у серији инцидената на фудбалским утакмицама, пошто су навијачи током утакмице младих фудбалера Хрватске и Србије, одигране у уторак у Вараждину узвикивали "Убиј Србина".

Косор је, такође, најавила и рестриктивне измене Закона о сузбијању нереда на спортским такмичењима, укључујући прекидање утакмица на којима навијачи буду скандиралина тај начин.

"Све док се утакмице не буду прекидале, све док се телевизијски преноси не буду прекидали, до тада дивљаци неће схватити поруку. У том ће смислу Влада радити, уз вашу подршку", рекла је премијерка Хрватске, наглашавајући да ће додатну одговорност сносити организатори такмичења.

Премијерка је обраћање заступницима закључила поруком да ће се влада у сузбијању говора мржње водити "начелом нулте толеранције према дивљаштву".

ХРТ искључује тон 

Истовремено, Хрватска радио-телевизија позвала је организаторе спортских догађаја и све меродавне државне институције да употребе сва средства како би казнили оне који се на спортским теренима понасају непримерено.

У реакцији на инциденте током фудбалске утакмице младих репрезентација Хрватске и Србије јуче у Вараждину, ХРТ је у саопштењу навео како се коментатор ХРТ морао раније оградити од непримереног понашања дела публике.

"Екипама које реализују преносе налаже се да искључе непримерени тон и избегну приказивање изгредника", навео је ХРТ.

Током расправе у парламенту, посланик Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац прозвао је коментатора ХРТ због тога што, како је рекао, током преноса утакмице није сматрао нужним да укаже на говор мржње с трибина, на скандирање "Уби, уби, уби га, уби Србина".

Тек је на крају преноса скандирање окарактерисао као непожељно, рекао је Пуповац.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара