Грчка Нова демократија тражи новог лидера

После оставке Костаса Караманлиса на место лидера Нове демократије, грчки конзервативци траже новог вођу. Најозбиљнији кандидат бивша шефица дипломатије Дора Бакојани.

Доскорашња министарка спољних послова Дора Бакојани најозбиљнији кандидат за наследника Костаса Караманлиса, ако он остане при најављеној оставци.

Поразом на ванредним изборима одржаним 4. октобра, Нова демократија (НД) је, вероватно, изгубила и досадашњег лидера, јер је Костас Караманлис, доскорашњи премијер, најавио повлачење.

У странци се због тога ужурбано тражи његов наследник, који би требало да буде изабран на конгресу, 7. новембра, а "пале" су и прве кандидатуре.

Најзвучнија међу њима је она коју је озваничила Дора Бакојани, донедавна министарка спољних послова. Поједини аналитичари кажу да је њен искорак очекиван, јер је многи чланови НД и њени симпатизери, виде као сигурног наследника Караманлиса.

"Спремна сам да станем на чело борбе за обнову партије", рекла је она, додајући да НД неће мењати идеологију, што значи да ће задржати профил модерне европске партије десног центра.

Подносећи кандидатуру, поручила је да је партији сада најпотребније јединство, јер је то кључни услов за поновно освајање власти, са које је НД морала да се повуче после пет и по година.

Оно што квалификује Дору Бакојани (55), ћерку бившег лидера НД и премијера Константина Мицотакиса, су образованост, дугогодишње партијско искуство и упорност у послу, пишу грчки медији.

Била је прва жена градоначелник Атине и прва Гркиња на месту шефа дипломатије. У парламент и владу је ушла 90-тих година, а пре тога је окончала студије политичких наука у Минхену и Атини.

Политиком се бавио и њен супруг, новинар Павлос Бакојани, којег су убили припадници терористичке групе "17. новембар".

Течно говори немачки, енглески и француски, а лаку комуникацију с људима омогућава јој и изузетна срдачност и непосредност коју испољава у свим контактима.

"Увек осмехнута и увек у акцији", тако је већина Грка протеклих година "доживљавала" Дору Бакојани.

Њен главни противкандидат могао би бити њен претходник на месту градоначелника Атине и доскорашњи министар здравља Димитрис Аврамопулос, дуго присутан у партијском врху.

Као следећи изазивач очекује се Антонис Самарас, министар културе у Караманлисовој влади.

Кандидатуру је већ поднео и начелник Солунског округа Панајотис Псомиадис, али је, истовремено, најавио да ће је повући, уколико се појави "нека јача кандидатура". Кандидовање Доре Бакојани је, по свему судећи, већ угасило његове амбиције. Али и многих других.

Иако још има оних који верују да би Караманлис могао да се предомисли и одустане од повлачења, већи су изгледи да ће, после предстојећег конгреса, НД водити нека друга личност.

Највише опклада, засад, је у корист Доре Бакојани.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара