Хрватскa мења Устав

Представници владајућих и опозиционих странака Хрватске договорили су се да што пре почне процедура измена Устава.

Хрватске владајуће и опозиционе странке договориле су се да што пре почне процедура измена Устава, од којих се најважније односе на усклађивање правне тековине с тековином Европске уније и четири преговарачка поглавља, првенствено на поглавље о судству и основним људским правима око чијег је отварања највећа несагласност земаља чланица ЕУ.

Владини предлози већ ће се сутра наћи на саборском одбору за устав, а прекосутра у Сабору, док ће предлози опозиције бити спремни за неколико дана.

Председник најјаче опозиционе Социјалдемократске партије (СДП) Зоран Милановић није улазио у детаље измена устава, али је нагласио да ће СДП, али и опозиција у целини озбиљно приступати процесу зато што имају негативно искуство због доношења закона на брзину.

По његовим речима, предлог опозиције је у финалној фази и јавност ће за неколико дана бити упозната с његовим садржјем.

Председник одбора за устав и потпредседник ХДЗ-а Владимир Шекс најавио је да ће у среду владин предлог бити на пленарној седници Сабора и да ће тамо бити и будући предлог опозиције.

Што се тиче постојећих и раније изнетих предлога опозиције, међу којима је и избор уставних судија двотрећинском већином, Шекс је рекао да о томе није било речи на данашњем састанку, али да ће тај предлог, који је, како је рекао, и њему прихватљив, бити прихваћен у Сабору.

Кад сви предлози буду на столу, формираће се група састављена од представника владајуће коалиције и опозиције која ће додатно усагласити предлоге, рекао је Шекс.

Говорећи о ревизији пописа бирача због чињенице да се на њима налази око 800.000 људи више него што их живи у Хрватској, а међу којима су и Хрвати из БиХ као традиционално бирачко тело ХДЗ-а, Шекс је рекао да је то ствар закона, а не Устава и ствар чишћења пописа бирача од мртвих душа или душа које немају пребивалиште у Хрватској.

Данашњем састанку претходиле су опречне изјаве премијерке Јадранке Косор која тражи да се у промене крене одмах, како би у устав ушле до краја године и опозиције која је тражила да се с њима сачека до пролећа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара