Избегличка ситуација у Европи хаотична

Ситуација је хаотична у вези са избеглицама у Европи, због чега је неопходно да се поврати иницијатива и са хаотичне пређе на боље организовану ситуацију, рекао је суоснивач вашингтонског "Института за миграциону политику" Деметриос Пападеметриу.

Деметриос Пападеметриу је на конференцији посвећеној интеграцији избеглица, у организацији Министарства спољних послова и интеграције Аустрије у Бечу, рекао да ЕУ мора да има заједнички одговор на овај изазов.

Истовремено је констатовао да, по питању интеграције, не постоји сумња да је свака земља ЕУ препуштена сама себи.

Кључне речи у савладавању избегличке кризе и интеграције, према његовим речима, су флексибилност и могућност прилагођавања.

Шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц, у чији ресор спада и тема интеграције, указао је да је удео имиграната у становништву веома различит у земљама ЕУ, јер у појединим државама тај удео износи испод два одсто, а у другим, као што је Аустрија око 40 процената.

Према његовим речима окончање рата у Сирији не би значио потпуно решење избегличке кризе.

"Било би наивно то мислити, јер само 20 до 25 одсто избеглица, које тренутно долазе у Европу, јесте пореклом из Сирије", навео је Курц.

Курц рачуна да ће ове године 85.000 избеглица поднети захтев за азил у Аустрији, од којих ће 20.000 до 25.000 још током ове године добити позитиван одговор, а исто толико следеће године.

Кључно за успешну интеграцију је, како каже Курц, знање језика, могућност уласка на тржиште рада, као и прихватање основних вредности земље домаћина.

Шеф аустријске дипломатије је истовремено упозорио да је угрожен Шенгенски систем са слободом путовања и насељавања, јер основа за Европу без унутрашњих граница јесу функционалне спољне границе, што није случај на грчко-турској међи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије