Читај ми!

Хрватска још увек без победника

Дан после парламентарних избора, политичка ситуација у Хрватској није ништа јаснија. "Домољубна коалиција", коју предводи ХДЗ, освојила је 59 мандата, Коалиција "Хрватска расте" са Социјалдемократском партијом на челу три мандата мање. Као трећа снага у Сабору, са 19 посланика, последњу реч у формирању владе даће највероватније коалиција "Мост", која, како се незванично сазнаје, тражи место премијера.

После изборне ноћи, у којој је славио ХДЗ, разлика између две највеће коалиције готово се истопила. Обе листе верују да имају коалициони потенцијал да формирају владу. 

"Сами не можемо, у томе су нам потребни партнери и ови избори су то показали. Позивам све оне који желе реформе, али реформе које ће Хрватску паметно, дозирано и интелигентно водити тамо где јој је место, међу европске лепотице", рекао је актуелни премијер Хрватске Зоран Милановић испред коалиције "Хрватска расте".

С друге стране, лидер ХДЗ-а, странке која је на челу "Домољубне коалиције", Томислав Карамарко поручује да су грађани гласали за промене.

"Ова победа нас доводи у позицију одговорности вођења наше земље, земље која се налази у тешком стању. Две трећине наших грађана се одлучило за промене и апсурдно је да они против којих су грађани гласали траже нови мандат", рекао је Карамарко.

Највеће изненађење и једини победник избора за нови сазив Сабора јесте коалиција "Мост", коју предводи градоначелник Метковића Божо Петров. У владу, каже, неће без чврстих обећања да ће бити спроведене тешке реформе.

"Ми заиста желимо да градимо бољу Хрватску и не очекујемо хвалисања, не очекујемо тапшања по раменима, ми смо дошли да понесемо одговорност", поручио је Божо Петров испред коалиције "Мост".

Аналитичар Крешимир Мацан верује да без "Моста" нема владе, а да ће ХДЗ, под изговором да су идеолошки блиски, покушати да разбије коалицију "Мост".

"Јавност није склона тој изборној превари. Они су дали глас 'Мосту' да уцењује те две странке, а не да буде обрнуто. Казнили су две велике странке и могуће је, ако крене са тим разбијањем 'Моста',  да онда та коалиција ипак одлучи да разговара са СДП-ом, који би им чак могао понудити место премијера, што ХДЗ у овом тренутку није спреман. Дакле, нека ситуација типа Дачић, као што је било у Србији", каже Мацан.

Велику улогу могле би да имају и националне мањине са својих осам мандата, од којих три припадају Србима, који махом гласају за леву коалицију. Ипак, у СДСС-у не искључују другу комбинацију.

"Наравно да ће и наши интереси и интереси захтева за стабилношћу земље налагати да будемо отворени и са другим странкама", каже лидер СДСС-а Милорад Пуповац.

У Сабор са четири мандата и мање улази и Истарски демократски сабор, странке Бранимира Главаша, Милана Бандића, бившег председничког кандидата Ивана Вилибора Синчића и листа некадашњег председника Хрватске Иве Јосиповића.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије